Kókusz

A trópusokon élő kókuszpálma a 30 m magasságot is elérheti. A kókuszpálma eredete nem ismert. Többféle fajtája van, a narancssárgától a szürkés árnyalaton keresztül az élénkzöldig.

A kókusz jellemzői és felhasználása A kókusz valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyen előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. A kókusz gyökérzete nem hatol mélyre, de a földfelszín feletti járulékos gyökerei kitámasztják a törzset, így jól ellen tud állni az erős viharoknak is. A hatalmas, 3-6 méter hosszú szárnyalt levelekből álló üstökös levélkorona legtöbbször 25-35 levélből áll.

A kókuszpálma folyamatosan érleli gyümölcseit, a fán mindig egyszerre találhatunk kókuszvirágot és diót is az érés minden fázisában. A virágból kifejlődő diónak 400 napra van szüksége a teljesen érett, szüretelhető állapot eléréséhez. Egy-egy érett kókuszdió eléri a 1,5-2,5 kg-ot is, az érett gyümölcsök általában maguk esnek a földre, ezért a fa alatt nagyon óvatosnak kell lenni. A kókuszdió rendkívül értékes növény, amit mi sem bizonyít jobban, hogy minden része felhasználható, méghozzá nem is akárhogyan.

Belsejében a kókuszvíz, a kókuszhús emberi fogyasztásra alkalmas és ajánlott is - hogy miért, az lentebb kiderül. A kókusz héjából tálakat és edényeket készítenek, valamint a textiliparban fonalat, lábtörlőt. Ehhez az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják, így a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezután a rostokat megszárítják, gerebenezik. Az alábbiak készíthetőek belőle: kókuszreszelék, fagylalt, tej, csipsz, csokoládé, sütemények, krémek, italok, liszt, tejszín, müzli és még sorolhatnánk. Emellett a szépségipar is előszeretettel használja mindenféle kozmetikumhoz.

A kókusz jótékony hatásai

A kókusz rostokban és ásványi anyagokban gazdag, sok benne a kalcium, a foszfor és a magnézium, továbbá még jó néhány vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, többek között E-, C- és B-vitaminokat. A kókuszvíz jótékony hatásai közül a legfontosabb talán, hogy kiválóan hidratálja a testünket és oltja szomjúságunkat. Rendszeres fogyasztása mellett azt tapasztalhatjuk, hogy bőrünk szebbé válik, ha pedig pattanásokkal küzdünk, akkor akár arctonikként is használhatjuk.

A kókuszolaj ötven százalékban tartalmazza a laurinsavat, ami a szervezetbe jutva hatékonyan lép fel a baktériumok és vírusok ellen. Antibakteriális hatásán túl a kókuszolaj megelőző szerepet játszik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában is, hiszen segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet. Ha mindez nem lenne elég, segíti az izomnövelést, a fáradtság leküzdését, a sülycsökkenést, javítja a szív egészségét, hozzájárul a vérszegénység megelőzéséhez és csökkenti az ízületi gyulladásokat.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!