A hollandok meglépték: durva, ami a zöldségtermesztésre vár az országban

A hollandok meglépték: durva, ami a zöldségtermesztésre vár az országban

agrarszektor.hu
Mesterséges intelligencia segítségével termesztenének uborkát Hollandiában egy új, nagyszabású kísérlet keretében. A kísérlet során a kutatók azt próbálják megfejteni, hogy üvegházi, teljesen ellenőrzött környezetben a mesterséges intelligenciák vagy az emberi tudás és tapasztalat képes-e jobb eredményeket elérni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AGROS köz- és magánszféra partnerségi projekt célja egy "autonóm üvegház" megvalósítása, amelyben a termesztést mesterséges intelligencia (AI) távolról irányítja. Intelligens algoritmusok és fejlett érzékelők figyelik a növény legfontosabb jellemzőit, és támogatják a jövedelmező termesztés érdekében hozott döntéseket - olvasható a Future Farming oldalán. Az AGROS projektet a holland Wageningeni Egyetem (WUR) vezeti.

A cél egy teljesen autonóm, szenzoradatokon alapuló, intelligens algoritmus által távolról vezérelt üvegházi rendszer, amelynek célja egy objektív cél, jelen esetben a lehető legmagasabb nettó nyereség. Az elmúlt években kifejlesztettük az ehhez szükséges építőelemeket: a növény élettani ismereteit, a szenzorokat és az intelligens algoritmusokat. Mindezek most egy validációs kísérletben állnak össze

- mondta el Anja Dieleman, az AGROS projekt vezetője és a WUR üvegházi kertészet üzletágának kutatója.

A Hi-Power fajta uborkáját három üvegházi szekcióban termesztik a WUR bleiswijki kutatási létesítményeiben. A vezérlés minden egyes részen más és más. Két szekcióban van autonóm üvegházi vezérlés, a Digital Twin és a Reinforcement Learning algoritmusa által, míg harmadik, referencia részt a termesztést az AGROS projekt partnercégeinek növénytermesztési és öntözési szakértőiből álló csoport irányítja.

A Digital Twin algoritmus mindent vezérel: a klímát (fűtési hőmérséklet), az öntözést (az öntözés időpontjának meghatározása), a világítás be- és kikapcsolásának időpontját, az üvegházban elérendő CO2-koncentrációt, sőt még a termesztési stratégiát is. A megerősítő tanulással operáló algoritmus az üvegház klímájának szabályozására van betanítva. Több millió szimuláció lefuttatásával a mesterséges intelligencia ezen formája megtanulta megtalálni az optimális vezérlést az üvegház klímájának teljesen önálló szabályozásához. A harmadik szekciót olyan szakemberek felügyelik, akik a termelők tudását és a jelenlegi legjobb gyakorlatokat képviselik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?