A hollandok meglépték: durva, ami a zöldségtermesztésre vár az országban

A hollandok meglépték: durva, ami a zöldségtermesztésre vár az országban

agrarszektor.hu
Mesterséges intelligencia segítségével termesztenének uborkát Hollandiában egy új, nagyszabású kísérlet keretében. A kísérlet során a kutatók azt próbálják megfejteni, hogy üvegházi, teljesen ellenőrzött környezetben a mesterséges intelligenciák vagy az emberi tudás és tapasztalat képes-e jobb eredményeket elérni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az AGROS köz- és magánszféra partnerségi projekt célja egy "autonóm üvegház" megvalósítása, amelyben a termesztést mesterséges intelligencia (AI) távolról irányítja. Intelligens algoritmusok és fejlett érzékelők figyelik a növény legfontosabb jellemzőit, és támogatják a jövedelmező termesztés érdekében hozott döntéseket - olvasható a Future Farming oldalán. Az AGROS projektet a holland Wageningeni Egyetem (WUR) vezeti.

A cél egy teljesen autonóm, szenzoradatokon alapuló, intelligens algoritmus által távolról vezérelt üvegházi rendszer, amelynek célja egy objektív cél, jelen esetben a lehető legmagasabb nettó nyereség. Az elmúlt években kifejlesztettük az ehhez szükséges építőelemeket: a növény élettani ismereteit, a szenzorokat és az intelligens algoritmusokat. Mindezek most egy validációs kísérletben állnak össze

- mondta el Anja Dieleman, az AGROS projekt vezetője és a WUR üvegházi kertészet üzletágának kutatója.

A Hi-Power fajta uborkáját három üvegházi szekcióban termesztik a WUR bleiswijki kutatási létesítményeiben. A vezérlés minden egyes részen más és más. Két szekcióban van autonóm üvegházi vezérlés, a Digital Twin és a Reinforcement Learning algoritmusa által, míg harmadik, referencia részt a termesztést az AGROS projekt partnercégeinek növénytermesztési és öntözési szakértőiből álló csoport irányítja.

A Digital Twin algoritmus mindent vezérel: a klímát (fűtési hőmérséklet), az öntözést (az öntözés időpontjának meghatározása), a világítás be- és kikapcsolásának időpontját, az üvegházban elérendő CO2-koncentrációt, sőt még a termesztési stratégiát is. A megerősítő tanulással operáló algoritmus az üvegház klímájának szabályozására van betanítva. Több millió szimuláció lefuttatásával a mesterséges intelligencia ezen formája megtanulta megtalálni az optimális vezérlést az üvegház klímájának teljesen önálló szabályozásához. A harmadik szekciót olyan szakemberek felügyelik, akik a termelők tudását és a jelenlegi legjobb gyakorlatokat képviselik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?