Ez most a teendő a kertekben: tizenhárom tipp a tennivalókról

Ez most a teendő a kertekben: tizenhárom tipp a tennivalókról

agrarszektor.hu
Az ősz az egyik legfontosabb időszak a kertek életében, amikor számos munkát el kell végeznünk annak érdekében, hogy megfelelő legyen a növényeink áttelelése, és a tavasz is ideálisan kezdődjön. A Hellóvidék összeállításában részletesen kitér a tennivalókra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Gyűjtsük össze az avart

Az őszi lombhullással egyre több levél, faág boríthatja be a pázsitot, az udvart, ám a lehullott növényi részeket érdemes rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni. A legtöbben még szemétént tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon újrahasznosítható.

Gyomláljunk, gereblyézzünk

Mielőtt nekilátnánk az őszi vetésnek, érdemes a kertet „kitakarítani”. Azokat a szerszámokat, eszközöket, amiket ősszel már nem fogunk használni, tisztítsuk meg, és tegyük el egy viszonylag nedvességmentes helyre. Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük el, amivel szintén kicsit felfrissíthetjük a talajt.

Takarjuk a talajt

Fontos, hogy a hőmérséklet csökkenésével gondoskodjunk azokról a növényekről, amelyek már átálltak egy lassabb működésre, de még "nem merültek téli álomba". Használhatunk talajtakarót.

Jöhet a szezonzáró fűnyírás

Ősszel érdemes heti-kétheti rendszerességgel végigmenni a gyepen. A rendszeres nyírással ugyanis egyrészt sokkal szebb lesz a fű, másrészt egységesebb lesz a felület, illetve a gyomosodást is megelőzi a rendszeres nyírás. A fű ugyanis bírja a nyírást, a legtöbb gyom viszont kevésbé.

Megoldás vakondok ellen

A vakond védett állat, ha megjelenik a kertben, bajosan lehet elüldözni, ellene semmilyen mérget vagy írtószert nem vethetünk be. Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője szerint ezért is érdemes még a gyep telepítése előtt, a vetett fű vagy a gyepszőnyeg alá vakondhálót tenni.

Szüreteljünk, amíg lehet

A háztáji kiskertekben még javában érik a paradicsom, a paprika, káposzta, de a gyökérzöldségekből is szüretelhetünk. Le lehet szedni a padlizsánt, a sóskát és a spenótot is. Bőséggel hozza még termését a szilva, a körte, az alma szezonja pedig csak most indul be, a szőlőről nem is beszélve. A gyümölcsöt termő növényeinkről folyamatosan szüreteljük le az éretteket.

Raktározzuk el télire, amit csak tudunk

Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a felesleges zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött, romlott darabokat is válogassuk ki. Tárolásra alkalmas helyiség lehet a kamrán kívül - ha az nincs, egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy télen is fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen tmagasabb 10-15℃-nál.

Komposzt előkészítése

A komposztálással két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt csökkenthetjük a háztartási hulladékodat, másrészt saját szerves trágyát készíthetsz, mellyel felturbózhatjuk a kiskertedet. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét.

Elültethetjük a kora tavaszi virágok hagymáit

A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most szeptemberben érdemes elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága.

Egynyári dísznövények gondozása

Szeptemberben kezdheted az elvirágzott, elszáradt, zömében kór- és kárképletektől hemzsegő egynyáriak kiszedését. Ha magokat is szeretnél gyűjteni, akkor először ollóval vágd le a terméseket, magházakat, hogy a magok ne potyogjanak ki belőle. Ilyenkorra általában már megjelennek rajtuk a különböző betegségek, ezért a kihúzott töveket azonnal égesd el, ha ez nem lehetséges, akkor dobd ki vagy ásd a talajba. legjobb, ha nem kerülnek a komposztálóba. Vethetjük a kétnyári növényeket: árvácska, mályvarózsa, de egynyáriakat is: nefelejcs, csillagfürt, fátyolvirág.

Ezt tedd a lágyszárú, évelő dísznövényekkel

A korábbi évek tapasztalatai alapján kijelölheted a helyét, szeptembertől október végéig – a fagyok beálltáig – folyamatosan ültetheted a tavaszi hagymásokat.

Az évelőket szaporíthatod tőosztással, dugványozással szaporíthatod az alábbiakat: muskátli, fukszia, hibiszkusz, leander. A kora őszi kertek dísze az őszirózsán és a szarkalábon kívül, a kokárdavirág, a fukszia, a cickafark, a sóvirág, a szellőrózsa, őszi kikerics, a varjúháj, a kúpvirág.

Jöhet a magvetés szabadföldbe

Ma már számtalan olyan szeptemberben vethető növény kapható a boltokban, amelyek hidegtűrésükről ismertek. Az egyik legismertebbek például az úgynevezett téli saláta, a mohácsi áttelelő kelkáposzta, valamint a csokros újhagyma is, de például a póréhagyma és a petrezselyem is ültethető. Szintén ebben az időszakban elvethetjük már továbbá az úgynevezett téli borsót, a spenótot, vagy a korai sóskát, de vannak emberek, akik ősszel vetik már el a burgonyát is, a föld alatt ugyanis enyhe tél esetén a burgonya gumói nem fagynak el, és nem mennek tönkre.

Vethetünk szeptember közepéig, végéig hónapos retket, a reteksorok közé galambbegy salátát, ami földibolha ellen hatásos.

Díszfák, díszcserjék, sövény

Az örökzöld fák és bokrok télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán, ha száraz a hónap, még bőven (esetenként a tél folyamán is, ha hosszan tartó napsütéses, fagymentes az idő) öntözzük ezeket. Sövénytelepítéshez szeptember a talaj előkészítésének az ideje.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?