Jövedelmet és hasznos időtöltést is jelent a kiskert

Jövedelmet és hasznos időtöltést is jelent a kiskert

agrarszektor.hu
Saját és családja örömére, hasznára nagyon sokan művelik kiskertjüket. A dísznövények mellett termelnek zöldséget, gyümölcsöt, kísérleteznek befőzéssel, savanyítással, lekvárkészítéssel. Mindezt láthatjuk itt is, a 4. Nemzetközi Kertbarát Kiállításon – köszöntötte a megnyitásra egybegyűlteket Feldman Zsolt Várpalotán.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

– fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Országosan több száz kertbarát körbe szerveződve, sok ezren kedvtelésből ültetnek, palántáznak, öntöznek és gondoskodnak a környezetüket szebbé tevő dísznövényekről és a saját, vagy akár a család élelmezését is biztosító zöldség és gyümölcstermésről. Sokan a megtermelt felesleget értékesítik, ezzel is segítve a családi kassza egyensúlyát. Ezekben a civil szervezetekben barátságok szövődnek, tapasztalatok cserélődnek, amelyeket a kezdő kertészkedőkkel is megosztanak.

Könnyebbség a kistermelőknek

Ennek eredményeként ma, egy kistermelő a saját maga által termelt zöldséget, gyümölcsöt, vagy az ebből készített lekvárt, savanyúságot, szörpöt a lakhelyén, vagy vásárokon, piacokon közvetlenül a fogyasztók számára - a korábbi bürokratikus gátak helyett - jelentős könnyítéssel tudja értékesíteni. Ez a jövedelemszerzési lehetőség a család számára komoly keresetkiegészítést jelenthet.

Kellenek a fiatalok is

 De vannak, akik csupán kedvtelésből, időtöltésből, saját fogyasztásra kertészkednek, tanítgatják gyermekeiket, unokáikat.  Sokszor halljuk – mondta az államtitkár, hogy a kertek művelése elsősorban az idősebb generációhoz kapcsolódik, amely tevékenységhez a fiatalabbak egyre kevésbé vonzódnak. Ezen szeretne változtatni többek között az elmúlt években új erőre kapott iskolakert fejlesztési program.

Lelkes pedagógusok, iskolák, szülők teremtik meg a feltételeket ahhoz, hogy a gyerekek - akár városi körülmények között - megtapasztalhassák, hogyan kell palántázni, gondoskodni a növényről, hogy aztán élvezhessék annak hasznát. Megtanulják, a növények miként fejlődnek, mi kell ahhoz, hogy szépen virágozzanak, bőven teremjenek. Hozzászokjanak a kertészkedéshez és szeressék azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01