Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A paradicsom, az a zöldség, amely szinte egy kiskertből sem hiányozhat, termesztése nem bonyolult, számtalan fajtát kipróbálhatunk és ültethetünk otthon mi magunk is, ráadásul rengeteg spórolhatunk azzal, ha a saját termést fogyasztjuk, nem a boltit. Akad azonban néhány szuper trükk, amelyekre ha odafigyelünk, és bevetjük őket, akkor garantáltan a legízletesebb és legzamatosabb paradicsomokat tudjuk majd betakarítani. Összegyűjtöttünk néhány apróságot, amiket ezentúl neked is érdemes bevetned a paradicsomtermesztés során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahhoz, hogy biztosan a legfinomabb paradicsomokat tudjuk learatni a kertünkben, bizony nem árt néhány dologra odafigyelnünk. Nem mindegy például, hogy melyik kertbe, milyen fajták kerülnek, de arra sem árt odafigyelnünk, hogy milyen növényeket ültetünk a paradicsom mellé. Hoztunk néhány tuti tippet, amelyeket ha bevetünk és alkalmazunk a kertben, akkor a lehető legjobb ízű paradicsomokat tudjuk majd termeszteni és betakarítani - írja a balconygardenweb.com.

1. Fontos a megfelelő fajtaválasztás

Mindig fontos a megfelelő fajta kiválasztása, ha azt szeretnénk, hogy biztosan jó ízű paradicsomunk teremjen. A fajtaválasztást az is befolyásolhatja például, hogy mennyi napfényt fog kapni a növény, a kert mely részén lesz, illetve, milyen célra termesztjük. Más és más íze lehet egy ökörszív paradicsomnak, illetve egy koktél vagy datolya paradicsomnak is.

2. Használj Epsom sót

Az Epsom só használatával segíthetünk felturbózni a paradicsomunk ízét. Az Epsom só, azaz magnézium-szulfát szinte elengedhetetlen a megfelelő klorofilltermeléshez, ami közvetve hatással van a termés fejlődésére is. 

3. Növénytársítás a kertben

Ahhoz, hogy garantáltan jól érezze magát a paradicsom a kertünkben, figyelnünk kell arra is, hogy milyen növényeket ültetünk mellé. A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, és távol tartsuk a kártevőket a növénytől, emellett segíthetjük vele a paradicsom ideális növekedését, és még a termés ízét is javíthatjuk vele.

  • Bazsalikom: A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani.
  • Borágó: A borágóval segíthetjük a paradicsom növekedését, emellett vonzza a beporzókat és távol tartja a kártevőket. Érdemes tehát borágót ültetnünk, hiszen így biztosan erősebb növényünk, és édesebb, zamatosabb termésünk lesz.
  • Metélőhagyma: A snidlinget érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle az olyan kártevőket, mint a levéltetű, a fonálféreg, vagy az atka. Emellett jól is néz ki, finom, egészséges, és segítheti a paradicsom növekedését is.
  • Körömvirág: A körömvirág számos kártevőnek az ellensége, kvázi távol tartja őket a kerttől, érdemes ezért a paradicsom közelébe is ültetni néhányat. Ráadásul amellett, hogy hasznos, a virágai ehetők, és kitűnőek salátába, illetve desszertekbe.
  • Petrezselyem: A petrezselyem amellett, hogy elűzi a kártevőket a paradicsomtól, kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet. 
EZ IS ÉRDEKELHET

4. A szóbabikarbónáról se feledkezz meg!

Édesebb paradicsomot takaríthatunk be, főleg konténeres termesztésnél, ha szódabikarbónát használunk. Két havonta egyszer szórjunk a növény tövéhez egy teáskanállal, amely így felszívódik a talajba, és ízesebbé, zamatosabbá varázsolja a termést. 

5. Kacsolás, kacsolás és kacsolás...

A paradicsom kacsolása közvetve hozzájárulhat ahhoz, hogy ízletesebb terméseink legyenek. A kacsolásra azért van szükség, mert így a növény az energiáit nem a lombozat, a levelek és a szár növesztésére fordítja, hanem a termés fejlesztésére és érlelésére. A kacsolással több fény tud majd beszűrődni a terméshez, ami így biztosan zamatosabb lesz, ráadásul a levegő is könnyebb tud majd áramolni a levelek között, a páratartalom alacsonyabb lesz, így kisebb valószínűséggel jelennek meg a különböző gombás betegségek.

6. Fontos a megfelelő időben történő betakarítás

Ahhoz, hogy biztosan édesebb és finomabb termésünk legyen, elengedhetetlen a megfelelő időben történő betakarítás. A paradicsom betakarításának optimális ideje számos tényezőtől függ, ilyen például a paradicsom fajtája, az éghajlati viszonyok, valamint a tervezett felhasználás is. 

  • Figyeljük a paradicsom színét és keménységét. Az érett paradicsom általában élénk színű, legyen szó akár piros, akár sárga, akár zöld fajtáról. Szedéskor óvatosan nyomjuk meg a termést, ha kissé puha, de még kellően feszes, akkor készen áll arra, hogy leszedjük. 
  • Az érett paradicsomnak erős, jellegzetes illata van. Ha a paradicsom kellemes, édes illatot áraszt, az általában készen áll a szedésre.
  • Ha nem vagy biztos a paradicsom érettségében, akkor végezz el egy kis tesztet. Válassz ki egy olyan termést, ami szerinted érett, és kóstold meg. Ha édes, akkor szedheted, ha fanyarkás, akkor még várj pár napot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?