Rengetegen kertészkednek már így: sokan próbálják ki ezt a módszert

Rengetegen kertészkednek már így: sokan próbálják ki ezt a módszert

agrarszektor.hu
A kertészkedés divatos hobbi lett napjainkra: zöldségeket és virágokat nevelünk erkélyeken, közösségi kertekben és saját kertekben. A kertészkedés mint hobbi növekvő népszerűsége miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a megbízható információforrások iránt is. De hogyan változott a kertészeti ismeretek megszerzésének módja az elmúlt évtizedekben?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nagymama tudása és tapasztalata

Régebben a kertészeti ismeretek általában nemzedékről nemzedékre szálltak. Sok család számára a saját kert volt a gyümölcs- és zöldségforrás, a nagyszülők és szülők pedig átadták tudásukat és tapasztalatukat unokáiknak, gyermekeiknek. Még ma is sok hobbikertész támaszkodik felmenői tudására, és a tőlük ellesett ismereteket használja kertészkedés során. A családon belüli tapasztalatcsere mellett a kertészkedéssel foglalkozók közösségei is információforrásként szolgáltak és szolgának máig is - írja közleményében az MTD Hungária Kft.

A modern média mint tudásközvetítő

A múltban a kertészeti ismereteket főként a tapasztalt kertészekkel folytatott személyes beszélgetéseken keresztül vagy a kertészeti szakkönyvek tanulmányozásával lehetett megszerezni. Míg korábban a szakértői tudás gyakran nehezen volt elérhető a hobbikertészek számára, az utóbbi évtizedekben a technológiai fejlődésnek köszönhetően, az internet és a közösségi média megjelenésével drámaian megváltozott az információk elérhetősége, és ezáltal az információszerzés és a tanulás módja is. Ma már számos online forrás, például weboldalak, blogok és a közösségi média áll a hobbikertészek rendelkezésére. Ezeken a felületeken szakemberek osztják meg tudásukat és tapasztalataikat, a hobbikertészek így könnyen hozzáférhetnek hasznos tippekhez, információkhoz, a kertjük kialakításához és gondozásához szükséges útmutatásokhoz. Az elmúlt években az internet, mint a kertészeti ismeretekkel kapcsolatos információforrás jelentősége, nagymértékben megnőtt: az Európai Bizottság 2020-as tanulmánya szerint az európaiak közel 60%-a használja az internetet a növényekkel, a kert gondozásával kapcsolatos információk beszerzésére.

A közösségi média mint információforrás

A közösségi média a modernitás, a digitalizáció, a kapcsolatépítés és a globalizáció megtestesítője, amelynek első szereplője a Facebook volt. 2023 januárjában világszerte mintegy 4,76 milliárd közösségimédia-felhasználó volt - ez a világ népességének valamivel kevesebb mint 60%-a. És a használat meglehetősen intenzív: a felhasználók globálisan átlagosan napi 2 óra 31 percet töltenek el közösségimédia-fogyasztással. A közösségi médiát világszerte leginkább a barátokkal és a családdal való kapcsolattartásra használják (47,1%), de a különféle tartalmak, például cikkek, videók keresése (30,3%), vállalkozási vagy vásárlási ötletek keresésére is jelentős hányadot képvisel (24,5%). A közösségimédia-felhasználók 25,9%-a pedig valamilyen terméket keres.

A Facebook, a YouTube és az Instagram, amelyek mindegyikének több mint 2 milliárd a havi látogatóinak a száma, népszerű platformokká váltak a kertészeti témák iránt érdeklődők körében. A YouTube-on számos olyan videó található, amelyekben szakértők osztják meg tudásukat, és akár bonyolultabb kertészeti témák esetén is képesek egyszerű instrukciókkal segítséget nyújtani a felhasználóknak. Az Instagramon és a Facebookon számos hobbikertész és influencer mutatja be kertjét és osztja meg tapasztalatait.

Kertész influencerek mint az inspiráció forrásai

A közösségimédia-platformok fejlődésével a kertészettel foglalkozó influencerek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, és egyre több embert inspirálnak posztjaikkal. Az első kertész influencerek a 2000-es évek elején jelentek meg, ekkor kezdték megosztani tapasztalataikat, tippjeiket, trükkjeiket az egyre növekvő rajongótáborral, és azóta is rengeteg embert ösztönöztek kertészkedésre. A kertészettel foglalkozó influencerek száma és elérése Európában jelentősen megnőtt az elmúlt években, nem utolsósorban a kertészettel kapcsolatos tartalmak széles skálájának köszönhetően. Például a YouTube, az Instagram és a Facebook legismertebb influencerei közül néhányan több millió követőt vagy feliratkozót érnek el.

Bizonyos dolgok változatlanok

Bár a tudásátadás formája sokat változott, vannak bizonyos dolgok, amelyek évtizedek óta változatlanok a kertészkedés terén. Ezek közé tartoznak a kertészkedésben bevált módszerek és technikák mellett a kertészeti eszközök klasszikusai, amelyek évtizedek óta szinte minden kertben megtalálhatóak, és számtalan kerttulajdonost segítettek a munkájában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?