Sokan hibáznak a gyümölcsfák nyári metszésekor: ezeket rengetegen elrontják

Sokan hibáznak a gyümölcsfák nyári metszésekor: ezeket rengetegen elrontják

agrarszektor.hu
Az öntözésen túl mivel befolyásolhatjuk még a gyümölcsök termését, mit tehetünk a szebb és nagyobb gyümölcsökért? Kevesen tudják, hogy egyes fák és bokrok zöldmetszése például igen előnyös lehet nyáron. De hogyan csináljuk, melyik gyümölcsfákat szabad ilyenkor megmetszeni? - a HelloVidék Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnököt kérdezte.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A köztudatban az szerepel, metszeni a gyümölcsfát csak ősszel és télen, a nyugalmi időszakban szabad. Kevesebben azt is tudják, hogy a vegetációs időszakban is lehet – de ez korántsem kőbe vésett szabály. Csonthéjasok (kajszi, az őszibarack, a szilva, a cseresznye, a meggy és a mandula, stb.) esetében ugyanis, ha metszésről van szó, kifejezetten előnyös időszaknak tekinthető a nyári, úgynevezett zöld metszés. Ennek elsősorban növényvédelmi okai vannak. Eltérő mértékben ugyan, de minden csonthéjas gyümölcsfát, főként a kajszit és az őszibarackot ugyanis télen veszélyeztetik a sebzéseken keresztül fertőző kórokozók. A kertekben található gyümölcsfák körüli teendők közül a metszés az egyik legkényesebb, valójában bizalmi tevékenység, mert a termés mennyiségét, minőségét befolyásoló munka.

De mi is az a zöldmetszés?

Ahogy belekerülünk a nyárba, úgy kezdenek érni a gyümölcsök a kertben. Az elmúlt időszak hűvös majd meleg és párás időjárása azonban rendkívüli kihívások elé állították a hazai kerttulajdonosokat, ugyanis gombafertőzés ellen kellett sokszor védekezni. Ahogy telik a június, sokan betakarították már a meggy- és a cseresznye jó részét. Eljön az ideje a korai kajszik, őszibarackok szüretére! Ezen munkafolyamatok után van lehetőség, és ajánlatos is elvégezni a zöldmetszést. Ennek előnye főleg az, hogy a hajtásválogatást el lehet végezni, így a fánk nem fektetnek hasznos energiát azokba a növényi részekbe, amelyeket a metszéskor úgyis levágnánk. Valamint, a nem kívánatos ágak lemetszése, megtörése és csavarása növekedéscsökkentő hatással lesz fánkra

- közölte Kósa Dániel kertészmérnök. A szakember szerint amikor a nyári zöldmetszést alkalmazzuk, akkor a megmetszett rész fásodását, a rügyek beérését segítjük elő. Ezzel a következő évi termésünket is növelhetjük. Ha a metszést június utolsó dekádjáig elvégezzük, akkor a hajtásrügyek megfakadnak, és hajtanak még, így a későbbi metszésnél több hajtásból tudunk válogatni. Emellett, ha a jól végezzük, a csonthéjasok esetében egy kis őszi igazítással akár a tavaszi metszést is kiválthatja.

Kósa Dániel szerint ez azért előnyös, ugyanis tavasszal a csonthéjasokat úgynevezett pirosbimbós állapotban kell metszeni, mert ekkor a legkisebb az esélye annak, hogy a gutaütés betegsége, ami egy tünetegyüttes megtámadja a fánkat. Erre nagyon rövid az időnk, a szeszélyes időjárás miatt nagyjából egy maximum másfél hét áll rendelkezésünkre. Viszont ilyenkor nyáron, a szüret után van időnk, és a környezeti tényezők sem olyanok, amelyben fertőzne a betegség.

Szintén még a nyári metszés javára írható, hogy a melegebb szárazabb időben a sebek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb esélyt adva a betegségek megjelenésének. Viszont az egyetlen nehézség, amibe ilyenkor ütközhetünk, hogy a levéllel borított lombkorona sokkal nehezebben áttekinthető, mint a tavaszi, kopasz állapotában, ezért többször is át kell gondolnunk, hogyan akarjuk formálni. A fejlődő gyümölcsöket természetesen ne vágjuk le! Találkozunk majd olyan ágrészekkel, ahol a gyümölcshozó rész felett még friss hajtásokat találunk. Fontos még, hogy ilyenkor csak a puha, el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.

Milyen gyümölcsfákat metsszünk meg nyáron?

  • Cseresznye
  • Eperfa
  • Körte
  • Nektarin
  • Őszibarack
  • Sárgabarack
  • Szilva

Amit ne metszünk meg!

Bogyós gyümölcsök (málna, ribizli, egres például) is lassan most érnek le, ezeket azonban véletlenül se metsszük meg nyáron. Az ágakból ilyenkor, a szüret után, a tápanyagot még visszaszívja a növény. A letermett málna tövébe, a kéregrepedésekbe ősszel a bogarak és rovarok odapetéznek, és ha ősz végén kivágjuk, a bogarakat is eltávolítjuk. Fontos, hogy a levágott növényi részeket semmisítsük meg, ugyanis a legjelentősebb kártevői a vesszőbetegségek visszafertőzhetik a növényt. Ha most vágjuk le, akkor ősszel a friss hajtásokat fertőzhetik meg a rovarok.

Figyeljünk oda arra, milyen eszközöket használunk!

A szakember még arra is felhívta a figyelmet, hogy itt is, mint az őszi és tavaszi metszésnél figyeljünk oda, hogy éles eszközökkel dolgozzunk! Fontos, hogy fánként próbáljuk meg alkoholos folyadékkal fertőtleníteni a használt metszőollót, hogy ne vigyünk át semmilyen fertőzést sem a fákra! Sebkezelést alkalmazhatunk, ha szeretnénk a kisebb ágaknál, viszont, az aranyszabály az, ha egy 100 forintosnál nagyobb a sebfelület akkor mindenképp kezeljük, zárjuk le a sebet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 28. 16:01