Ebben mi vagyunk a legjobbak: imádják ezt a magyar zöldséget Európában

Ebben mi vagyunk a legjobbak: imádják ezt a magyar zöldséget Európában

agrarszektor.hu
Európai szinten is kimagasló a hazai tormatermesztés, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására - közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint méltón nevezhető Magyarország tormatermesztő nagyhatalomnak, ugyanis a belföldön előállított mennyiség az európai termelésnek több mint egyharmadát adja.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Hazánkban jelenleg 570 termelő 1228 hektáron termeszt tormát, a termelők és a termesztő területük 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. A torma felvásárlás folyamatának átláthatósága érdekében az agrártárca szabályozást vezetett be 2021-től. E szerint kötelező írásban szerződni a torma felvásárlására, a szerződésnek az árat vagy az ár kiszámítására vonatkozó szempontokat is tartalmaznia kell. A helyileg illetékes kormányhivatal ellenőrzi a szerződések meglétét és a jogszabálynak való megfelelőségét - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette, az elmúlt években új termelők léptek be az ágazatba, és a termesztőterület is számottevően emelkedett. Emiatt jelentős terméstöbblet került a piacra, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világjárvány, az energiaválság és a háború miatt a fogyasztás csökkent. Ennek következtében a kínálati többletből eredő áresés volt megfigyelhető a piacon. Ugyanakkor a torma piaci helyzet javításához kiszámíthatóságot és árstabilitást szükséges elérni. Ezt a termelői alkupozíció javítása alapozhatja meg, amely a leghatékonyabban és leggyorsabban összefogással, közösségi fellépéssel teremthető meg.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vidékfejlesztési Programban több lehetőség is rendelkezésre állt a tormatermesztők részére, akik a jövőben is számíthatnak ezeknek a biztosítására. A kertészeti ágazat számára 2024-ben meghirdetésre kerülő pályázatok közül a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetőek lesznek. Bíztatjuk a termelőket termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség. A zöldségágazatban az alapszintű jövedelem támogatáson túl termeléshez kötött támogatás is segíti a termelés jövedelmezőségének javítását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A „Hajdúsági torma” nem csak hungarikum, hanem uniós oltalom alatt is áll. Ez újabb lehetőségeket is kinyit a gazdálkodók közössége számára, hiszen olyan pályázatok is meghirdetésre kerülnek 2024-ben, amelyek az ilyen földrajzi árujelzőkhöz, hagyományos különleges termékekhez kapcsolódódnak. Ezeken keresztül lehetséges például olyan tevékenység támogatott módon történő végzése, amely az együttműködésben résztvevő gazdálkodók által előállított, forgalmazott termék minőségének növelésére, hírnevének és hitelességének kereskedelemben történő biztosítására irányul. Ebben is segítséget tudunk nyújtani, hiszen ez egy Európában jól bevált az eszköz a piaci értékesítés erősítésére

- fűzte hozzá a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58