Nagy terv látott napvilágot: egymillió fát ültetnének el itt egyetlen nap alatt
A faültetés az egyik olyan enyhítő tényező, amelyet e környezetvédelmi fenyegetés lelassítására ajánlanak.
Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer, emellett igen népszerű is. Az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.
Az áfonya jellemzői
Az áfonya a hangafélék családjába tartozó nemzetség, a savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség nagyjából 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, amit jól mutat, hogy például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják.
Egy nagyon egészséges és ízletes gyümölcsről van szó, ami ugyan kicsi méretében, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, ami miatt rengeteg betegség ellen véd. Egy kutatás szerint mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Az áfonya jótékony hatásai
Számos jótékony hatással bír az áfonya, de hogy néhányat említsünk, többek között védhet a memóriazavaroktól. Támogatja az agyműködést, és javítja a memóriát. A benne levő antioxidánsok több agyterületre jótékony, serkentő hatással bírnak, és az idegsejtek jelátvitelét is segítik. A szemre is igen jó hatással van, hiszen az A-, C- és K-vitamint, mangánt, cinket tartalmazó gyümölcs a látás egészségét is védi. A benne levő vitaminok és antioxidánsok segítenek a szárazszem-szindróma, a szürke hályog és a cukorbetegség miatti szemkárosodások, így a diabéteszes retinopátia megelőzésében.
A gyümölcsök közül az áfonya antioxidáns-szintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet. A rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Mindezek mellett az áfonya kifejezetten ajánlott a magas vérnyomásban érintettek számára. Egy túlsúlyos, magas vérnyomású embereken végzett kutatás rámutatott, hogy a gyümölcsből már napi 50 gramm 4-6%-os vérnyomáscsökkenést hozott nyolc hét alatt.
A faültetés az egyik olyan enyhítő tényező, amelyet e környezetvédelmi fenyegetés lelassítására ajánlanak.
Az elmúlt években tapasztalható magyarországi málnatermesztés jelentős visszaesésének okai részben a klímaváltozás szélsőséges hatásaira vezethetők vissza.
Lengyelországban folyamatosan csökken a barackok ára a helyi nagybanikon az importnyomás miatt.
Minden szövetségi tartományban jelentősen magasabb hozamok várhatók, mint az előző évben.
A gyenge termés miatt magas induló árak várhatók, a tavalyi árszintnek csaknem a duplája is elképzelhető.
A NAV tájékoztatása szerint hatszázezer forintos éves bevételig adómentes lehet a saját termelésű gyümölcs árusítása.
A sertés -és marhahús ára is elszállt, viszont a wagyu kilója közel 60 ezer forint is lehet.
Ezek az anyagok számos módon hasznosíthatók, főleg a kategóriájuktól és kockázati szintjüktől függő módon.
Fontos, hogy az űrhajósoknak ne csak a testüket, hanem a lelküket is táplálják a világűrben.
Az elmúlt hónapok csapadékhiánya országos szinten komoly aszályt idézett elő, ami különösen az alföldi térségekben okoz jelentős terméskiesést.
A szakszerű vadgazdálkodás alapfeltétele a vadeltartó terület megfelelő kialakítása.