Ömlik ez az import gyümölcs a németekhez: csak úgy áramlik az országba
A Huelvából származó bogyós gyümölcsök fő célországai továbbra is Németország és az Egyesült Királyság.
Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer, emellett igen népszerű is. Az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.
Az áfonya jellemzői
Az áfonya a hangafélék családjába tartozó nemzetség, a savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség nagyjából 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, amit jól mutat, hogy például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják.
Egy nagyon egészséges és ízletes gyümölcsről van szó, ami ugyan kicsi méretében, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, ami miatt rengeteg betegség ellen véd. Egy kutatás szerint mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Az áfonya jótékony hatásai
Számos jótékony hatással bír az áfonya, de hogy néhányat említsünk, többek között védhet a memóriazavaroktól. Támogatja az agyműködést, és javítja a memóriát. A benne levő antioxidánsok több agyterületre jótékony, serkentő hatással bírnak, és az idegsejtek jelátvitelét is segítik. A szemre is igen jó hatással van, hiszen az A-, C- és K-vitamint, mangánt, cinket tartalmazó gyümölcs a látás egészségét is védi. A benne levő vitaminok és antioxidánsok segítenek a szárazszem-szindróma, a szürke hályog és a cukorbetegség miatti szemkárosodások, így a diabéteszes retinopátia megelőzésében.
A gyümölcsök közül az áfonya antioxidáns-szintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet. A rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Mindezek mellett az áfonya kifejezetten ajánlott a magas vérnyomásban érintettek számára. Egy túlsúlyos, magas vérnyomású embereken végzett kutatás rámutatott, hogy a gyümölcsből már napi 50 gramm 4-6%-os vérnyomáscsökkenést hozott nyolc hét alatt.
A Huelvából származó bogyós gyümölcsök fő célországai továbbra is Németország és az Egyesült Királyság.
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a hivatal nyári szezonális ellenőrzése.
A magyarországi sörpiac az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül.
A klasszikus gyümölcsökön kívül van néhány olyan faj, melyek megtalálhatók a kiskertekben is, annak ellenére, hogy gyümölcseik nem túl ízletesek.
A borbolya bogyója nemcsak ehető, de az egyik legegészségesebb gyümölcs Magyarországon.
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A malmok szerint kénytelenek az árakkal versenyezni a jobb búzáért, mások szerint a fogyasztók nem fogadnák el a drágulást.
A klímaválság egyszerre több olyan problémát is okoz a mezőgazdaságban, amiből egy is elég lenne.
Aggasztja a FAO-t a madárinfluenza riasztó mértékű terjedése az ázsiai térségben.
A madárinfluenza kapcsán Magyarország és Európa egyelőre úgy tűnik, fellélegezhet, de a baj nem múlt el.
EGYBŐL KETTŐ! - Tények, lehetőségek, megoldások… számoljon a KITE-vel!
Az eltérő évjáratokhoz és szélsőségekhez való alkalmazkodás a kulcs, a fokozott stressztolerancia határozza meg a nemesítési irányokat kalászosban.
2024. augusztus 9. és augusztus 11. között
A gyár fennállásának 60. évében.