Hatalmas csavar jön az időjárásban: itt a friss előrejelzés, ez vár ránk
Most hétvégén ismét változik időjárásunk jellege, az előttünk álló egy hétben visszatér a meleg.
Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer, emellett igen népszerű is. Az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.
Az áfonya jellemzői
Az áfonya a hangafélék családjába tartozó nemzetség, a savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség nagyjából 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, amit jól mutat, hogy például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják.
Egy nagyon egészséges és ízletes gyümölcsről van szó, ami ugyan kicsi méretében, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, ami miatt rengeteg betegség ellen véd. Egy kutatás szerint mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Az áfonya jótékony hatásai
Számos jótékony hatással bír az áfonya, de hogy néhányat említsünk, többek között védhet a memóriazavaroktól. Támogatja az agyműködést, és javítja a memóriát. A benne levő antioxidánsok több agyterületre jótékony, serkentő hatással bírnak, és az idegsejtek jelátvitelét is segítik. A szemre is igen jó hatással van, hiszen az A-, C- és K-vitamint, mangánt, cinket tartalmazó gyümölcs a látás egészségét is védi. A benne levő vitaminok és antioxidánsok segítenek a szárazszem-szindróma, a szürke hályog és a cukorbetegség miatti szemkárosodások, így a diabéteszes retinopátia megelőzésében.
A gyümölcsök közül az áfonya antioxidáns-szintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet. A rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Mindezek mellett az áfonya kifejezetten ajánlott a magas vérnyomásban érintettek számára. Egy túlsúlyos, magas vérnyomású embereken végzett kutatás rámutatott, hogy a gyümölcsből már napi 50 gramm 4-6%-os vérnyomáscsökkenést hozott nyolc hét alatt.
Most hétvégén ismét változik időjárásunk jellege, az előttünk álló egy hétben visszatér a meleg.
A Lengyelországban csaknem egy hétig tartó hidegbetörés kedden okozta a legnagyobb károkat a helyi gyümölcsösökben.
A magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről behozottnál.
Vasárnap reggel sem tágított a fagy, volt ahol mínusz 3 fokot mértek az országban.
Virágoznak a gyümölcsfák és talán idén már nem is lesz károsító fagy, de vajon mi kell a jó terméshez?
A 14. és a 15. héten érkezett meg a francia piacokra a Gariguette, a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben.
Adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, a fuvarozóknak, illetve számos húskészítmény-gyártónak az új bejelentési kötelezettség.
Megszavazták a KAP stratégiai tervekről szóló rendeletének egyszerűsítését, csökkenhet a termelőket érintő adminisztráció.
A globális felmelegedés egy sor, kártevő jelentette fenyegetést súlyosabbá tesz, a csótányoktól afrikai kullancsokon át a sáskajárásig.
A szakértők szerint stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság jövőre vonatkozó kilátásai.
Az FDA szerint habár valóban kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit a boltokban kapható tejben, a tej továbbra is fogyasztható.
Az április eleji nyárias idő a gombás fertőzéseket visszafogta, de a hónap közepétől kezdődő lehűlés és csapadék újra kedvező helyzetet teremt a kórokozóknak.
A Lindsay Zimmatickal csak a változás állandó!