Tovább drágulnak az élelmiszerek itthon: foghatják a fejüket a magyarok
Mélynek kell lennie a pénztárcáknak ahhoz, hogy a húsvéti kedvenceket megvehessük.
Mélynek kell lennie a pénztárcáknak ahhoz, hogy a húsvéti kedvenceket megvehessük.
Nincsenek könnyű helyzetben a tormatermelők idehaza, lépésekre lesz szükség a következő években.
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet.
Sokan nem is tudják, de Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője.
Az egyre kevesebb termelő miatt gondot jelent a minőségi torma beszerzése, illetve egyre drágább a feldolgozásra alkalmas alapanyag.
A szakemberek szerint vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood.
Nagy István szerint húsvétkor is fontos, hogy a biztonságos, hazai élelmiszereket válasszuk.
A Magyarországon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül.
Még mindig elérhető áron lehet hozzájutni a magyar piacokon a húsvéti slágerzöldségekhez.
Bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vállalkozás.
Csak a gumós zeller behozatala 138 százalékkal 5,94 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest.
Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik.
Már Írországban is termesztik az utóbbi években egyre népszerűbbé váló japán különlegességet.
A belföldön előállított tormamennyiség az európai termelésnek több mint egyharmadát adja.
Az évelő zöldségek nagy előnye, hogy egyszer elültetve őket, hosszú évekig nem kell bajlódnunk velük, csak gondoskodni a szedésükről.
A dísz-, és a haszonnövények között is találunk olyanokat, melyek nem szeretnek napfürdőzni, és kevés fénnyel is beérik.
Elkészült a pannóniai növényföldrajzi régió bennszülött növényeinek leltára egy évtized munkájának eredményeként.
A kiváló minőségű magyar torma nemcsak hazánkban, de külföldön is keresett zöldség.
A gumós zeller kivitele elképesztő módon, mintegy 124 százalékkal 1,9 ezer tonnára bővült 2022 első tizenegy hónapjában az előző évihez képest.
Idén is Magyarország az Európai Unió torma-raktára.

Az élelmiszerek eltarthatóságát a csomagoláson feltüntetett dátumok jelzik, ám ezek kizárólag a bontatlan, sértetlen csomagolásra vonatkoznak.
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.
A 2025-ös GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs kísérletekben újra élen a KWS OLTENIO! A köztermesztés számára legfontosabb éréscsoportban (korai csoport - FAO 300-399) idén ezüstéremmel gyarapodott az éremtáblázat!
A 2025-ös nyár egy olyan vihart és jégesőt hozott hazánk északkeleti szegletében, ami sok gazda életében fordulatot jelentett.