Óriási beruházás: hatalmas tormaraktárt építettek Vámospércsen

Óriási beruházás: hatalmas tormaraktárt építettek Vámospércsen

MTI
Mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft., amellyel az eddigi háromszorosára növelheti forgalmát - közölte a cég az MTI-vel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar megyei társaság a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert - írták. A projekt célja a raktározási kapacitás bővítése és a meglévő, valamint az új vevői igények minél gyorsabb kiszolgálása volt. 

A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5-2 tonnás csomagolt tormamennyiséget 5-6 tonnára növelhetik. Az így keletkező árbevétel-növekedést további fejlesztésekre, versenyképességük fokozására és létszámbővítésre fordítja a 2002-ben alapított cég. A vállalkozás jelenleg 12 főt foglalkoztat.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője elmondta: Hajdú- Bihar vármegyében 7-8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát. A Platanus-H Kft. is, ahogy a legtöbb vállalkozás exporttal foglalkozik, hazai piacra 1% kerül a termékeiből. A vállalkozás éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15-20 ezer tonna terem tormából, így a Platanus-H Kft. a hazai termés kevesebb mint 10%-ával kereskedik - magyarázta Horváth Zsolt.

Elmondta, hogy 2023-ban mintegy 750 millió forint árbevételt ért el a cég, ami kissé elmarad a 2022-es több mint 789 milliótól. A nyereségük 2022-ben 56 millió forint volt. A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 587 millió forint bevétel mellett, 106 millió forint nyereséget könyveltek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?