Óriási bajban vannak az olasz termelők: most kell lépni, nemsokára késő lehet

agrarszektor.hu
Segítség nélkül óriási bajban lesz az olasz zöldség-gyümölcs ágazat. A Fruitimprese elnöke az idei kereskedelmi trendek alapján kemény szavakat használva festett baljós képet a rövid távú kilátásokról. 

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Marco Salvi, a zöldség- és gyümölcságazati vállalatokat tömörítő Fruitimprese elnöke az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) adatait elemezve szomorú képet festett a szektor rövid távú kilátásairól. A 2021-es év rekordévnek bizonyult az ágazat történetében: az 5,2 milliárd eurós zöldség-gyümölcs export 8,3%-os növekedést jelentett 2020-hoz képest, a külkereskedelmi egyenleg pedig meghaladta az 1 milliárd eurót. Ezzel szemben 2022 első félévében az export volumene 6,8%-kal, értéke pedig 3,8%-kal csökkent. Ez a visszaesés különösen érintette a friss gyümölcsök kivitelét (-7,7%), miközben az import erős növekedésnek indult (+9,5%), ami a külkereskedelmi mérlegben is jelentkezett: míg 2021 első félévében 635 millió euró volt a pozitív egyenleg, idén ez több mint 80%-kal, 115 millió euróra esett vissza - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marco Salvi a Fruitimprese állásfoglalásában úgy nyilatkozott, hogy a csökkenő versenyképesség miatt az olasz zöldség-gyümölcs ágazat be- és külföldön egyaránt piacokat veszíthet. Az utóbbi időben csak a logisztikai tevékenység élénkült, itt az olasz vállalatok egyfajta elosztóként szolgáltak Európa többi országa felé, ezt mutatja a déligyümölcsök megugró export-import forgalma. Az olasz termelésű zöldségek és gyümölcsök tekintetében viszont a helyzet lassan tarthatatlanná válik, drámai hanyatlás várható, ami rengeteg munkahely elvesztéséhez, megszűnéséhez vezethet. Az Olaszország élelmiszer-ellátását mindeddig biztosító cégek 300%-os energiaár-növekedéssel kénytelenek megküzdeni, miközben a szállítási költségek is megduplázódtak, és a vállalatok 30-70%-a hamarosan nem fog tudni csomagolni sem. Ősz végén vagy télen a piaci résztvevők egyszerűen kénytelenek lesznek leállítani a szállításokat, ha a körülmények nem változnak. És az egyre csökkenő olasz zöldség-gyümölcs fogyasztási adatok azt sugallják, hogy marketing kampányokkal már nem lehet segíteni az ágazaton. Salvi szerint a családok jövedelme az egyre növekvő rezsiszámlák miatt nem elegendő a friss áruk vásárlásához, és hamarosan a munkahelyek tömeges elvesztése is problémát okozhat.

A Fruitimprese elnöke az Európai Unió felelősségét sem hagyta szó nélkül, és meglehetősen kendőzetlenül fogalmazott:

Egyrészről passzív és rövidlátó hozzáállásával az Unió képtelen lesz megbirkózni az energiaválsággal, másrészt a növényvédő szerek körének szűkítésével tanúságot tesz arról, hogy elkötelezett egy megkérdőjelezhető ideológia folytatása mellett, mely az olasz és az európai mezőgazdasági termelés visszaszorulását eredményezi. Itt lenne az idő, hogy mindenki tegye a dolgát, különben az előttünk álló, még a mostaninál is nehezebb időszak a óriási visszaesést okozhat az egyik legfontosabb olasz ágazatban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33