Óriási bajban vannak az olasz termelők: most kell lépni, nemsokára késő lehet

Óriási bajban vannak az olasz termelők: most kell lépni, nemsokára késő lehet

agrarszektor.hu
Segítség nélkül óriási bajban lesz az olasz zöldség-gyümölcs ágazat. A Fruitimprese elnöke az idei kereskedelmi trendek alapján kemény szavakat használva festett baljós képet a rövid távú kilátásokról. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Marco Salvi, a zöldség- és gyümölcságazati vállalatokat tömörítő Fruitimprese elnöke az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) adatait elemezve szomorú képet festett a szektor rövid távú kilátásairól. A 2021-es év rekordévnek bizonyult az ágazat történetében: az 5,2 milliárd eurós zöldség-gyümölcs export 8,3%-os növekedést jelentett 2020-hoz képest, a külkereskedelmi egyenleg pedig meghaladta az 1 milliárd eurót. Ezzel szemben 2022 első félévében az export volumene 6,8%-kal, értéke pedig 3,8%-kal csökkent. Ez a visszaesés különösen érintette a friss gyümölcsök kivitelét (-7,7%), miközben az import erős növekedésnek indult (+9,5%), ami a külkereskedelmi mérlegben is jelentkezett: míg 2021 első félévében 635 millió euró volt a pozitív egyenleg, idén ez több mint 80%-kal, 115 millió euróra esett vissza - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marco Salvi a Fruitimprese állásfoglalásában úgy nyilatkozott, hogy a csökkenő versenyképesség miatt az olasz zöldség-gyümölcs ágazat be- és külföldön egyaránt piacokat veszíthet. Az utóbbi időben csak a logisztikai tevékenység élénkült, itt az olasz vállalatok egyfajta elosztóként szolgáltak Európa többi országa felé, ezt mutatja a déligyümölcsök megugró export-import forgalma. Az olasz termelésű zöldségek és gyümölcsök tekintetében viszont a helyzet lassan tarthatatlanná válik, drámai hanyatlás várható, ami rengeteg munkahely elvesztéséhez, megszűnéséhez vezethet. Az Olaszország élelmiszer-ellátását mindeddig biztosító cégek 300%-os energiaár-növekedéssel kénytelenek megküzdeni, miközben a szállítási költségek is megduplázódtak, és a vállalatok 30-70%-a hamarosan nem fog tudni csomagolni sem. Ősz végén vagy télen a piaci résztvevők egyszerűen kénytelenek lesznek leállítani a szállításokat, ha a körülmények nem változnak. És az egyre csökkenő olasz zöldség-gyümölcs fogyasztási adatok azt sugallják, hogy marketing kampányokkal már nem lehet segíteni az ágazaton. Salvi szerint a családok jövedelme az egyre növekvő rezsiszámlák miatt nem elegendő a friss áruk vásárlásához, és hamarosan a munkahelyek tömeges elvesztése is problémát okozhat.

A Fruitimprese elnöke az Európai Unió felelősségét sem hagyta szó nélkül, és meglehetősen kendőzetlenül fogalmazott:

Egyrészről passzív és rövidlátó hozzáállásával az Unió képtelen lesz megbirkózni az energiaválsággal, másrészt a növényvédő szerek körének szűkítésével tanúságot tesz arról, hogy elkötelezett egy megkérdőjelezhető ideológia folytatása mellett, mely az olasz és az európai mezőgazdasági termelés visszaszorulását eredményezi. Itt lenne az idő, hogy mindenki tegye a dolgát, különben az előttünk álló, még a mostaninál is nehezebb időszak a óriási visszaesést okozhat az egyik legfontosabb olasz ágazatban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?