Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Patrick Fitzgerald, a Beotanics növénytermesztési vállalkozás alapítója több utat is tett Japánba, Shikokuba, amelynek során partnerségre lépett egy immáron 150 éve wasabitermesztéssel foglalkozó gazdasággal. Ennek során egy olyan nemesítési és szelekciós programot indítottak el, amely lehetővé tette, hogy a wasabi immáron az ír éghajlaton is jól érezze magát.
@_too_savage_ ♬ original sound - Too Savage
Bár az első betakarított termés még meglehetősen kis mennyiségű volt, Patrick Fitzgerald nem adta fel, és a vállalkozása 2015 óta sikeresen termeszti a japán vízitormát - írta meg a Newstalk. Mint fogalmazott, már az Írországban és Európa-szerte végzett termékkísérletekről kapott első visszajelzések is hihetetlenül pozitívak voltak. A wasabitermesztés pedig, bár kétségkívül költség- és munkaerőigényes elfoglaltság, egyben jól jövedelmező is. Az ír termelő elmondása szerint egy kiló friss vízitormáért akár 2500 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon számítva közel egymillió forintot is kifizetnek a vevők.
A wasabi termesztése bonyolult feladat. A növénynek a jó növekedéshez 8-20 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szüksége, nyáron előnyös számára a magas páratartalom. Ezt a növényt csak ideális vízkörnyezetben lehet termeszteni: ennek 13-19 Celsius-fok közöttinek és árnyékban levőnek kell lennie. Mindemellett még a víz ásványianyag-egyensúlyára is figyelni kell, mert a növénynek csak kevés tápanyagra van szüksége. 1,5-2 évbe is beletelik, míg a gyökér érett és értékesíthető lesz. Amikor az anyanövény eléri a megfelelő méretet és a gyökér is megérik, a termelő kihúzza, elválasztva azt a palántától. Ezt a palántát ültetik újra, amiből a következő termés lesz.