Egyre több termelő fordít hátat ennek a növénynek: sokan lemondanak róla

Egyre több termelő fordít hátat ennek a növénynek: sokan lemondanak róla

agrarszektor.hu
Az egyre kevesebb termelő miatt gondot jelent a minőségi torma beszerzése, illetve egyre drágább a feldolgozásra alkalmas alapanyag. Németország vezető tormafeldolgozójának vezetősége szerint az ágazatban jelenleg igen nehéz az alapanyag beszerzése.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Andreas Schöppl, a bajorországi Baiersdorfban működő, nagy múltú vállalat, a Schamel Meerrettich GmbH társügyvezetője így nyilatkozott:

Alapanyagainkat elsősorban három termőterületről, nevezetesen Bajorországból, Stájerországból és Kelet-Magyarországról szerezzük be. A jelentős terméskiesés és a nehéz általános gazdasági körülmények miatt a nyersanyagárak az előző évhez képest esetenként több mint 60 százalékkal emelkedtek. Az év elején a tormából készült termékeknél is kénytelenek voltunk áremelést végrehajtani, bár úgy látom, hogy ezt vásárlóink többnyire megértik. A hozamok erőteljes csökkenése ellenére a minőség egyenletesen jó. A gyenge termést gyakran tévesen összekeverik a rossz minőséggel, de ez egyszerűen téves. Íz és szín tekintetében az alapanyag eddig különösen meggyőző volt, többnyire átlagos gyökértömeggel. A folyamatos infláció ellenére a tormatermékek értékesítése nagyjából stabil maradt, ami részben a Schamel erős márkakínálatának köszönhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teljes alapanyag mintegy kétharmadát október végétől az év végéig takarítják be. A fennmaradó rész a telet a földben tölti, és csak akkor takarítják be, amikor a földek ismét járhatóvá válnak. Schöppl szerint ez termőterületenkénti eltérést mutat: Bajorországban és Stájerországban általában csak tavasszal indul újra a betakarítás, míg Kelet-Magyarországon már néhány hét múlva újra megkezdődik - írja a FruitVeB. A jól bevált étkezési torma előállítása és forgalmazása mellett a Schamel folyamatosan új termékeket is fejleszt, hogy gazdagítsa a termékpalettáját.

Tavaly piacra dobtuk a tormahabunkat, amelyet nagyon jól fogadtak, különösen az élelmiszer-kiskereskedelemben. Jövőre ennek a vegán mousse-nak egy új, gyömbér ízű változatát dobjuk piacra. 

Németországban a bajor tormatermesztés megőrzése érdekében néhány évvel ezelőtt megalakult a „Meerrettich-Kompetenz-Team”, azaz a “Tormakompetencia Csapat”, de ezzel együtt is számos nehézséggel néz szembe az ágazat, így például nehéz biztosítani a szükséges alapanyag-mennyiséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sajnos a bajorországi és stájerországi gazdák száma folyamatosan csökken, és nem lehet őket egy az egyben pótolni

- fejtette ki Schöppl. Ennek ellenére a vállalat bizakodó a közeljövőt illetően. Általánosságban elmondható, hogy a torma még mindig nagyon népszerű a DACH régióban (Németország, Ausztria és Svájc), és miután teljes mértékben végrehajtották a szükséges áremelést, bizakodóak vagyunk az év hátralévő részét illetően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01