Nagyot robbantana a norvég agrárcég: így termelünk majd növényt a jövőben?

Nagyot robbantana a norvég agrárcég: így termelünk majd növényt a jövőben?

agrarszektor.hu
Az oszlói székhelyű Avisomo agrártechnológiai startup 5 millió eurós tőkét szedett össze beltéri gazdálkodási technológiájának fejlesztéséhez. A vállalat célja a fenntartható, nagyüzemi helyi élelmiszertermelés előmozdítása teljesen automatizált vertikális gazdálkodási megoldások révén. 

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az Avisomo 2018-ban jött létre a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) diákprojektjeként Martin Molenaar és Jo-André Flåseth alapításával. A vállalat olyan technológiát, berendezéseket és szoftvereket kínál, amelyek lehetővé teszik szervezetek számára a zárt térben történő zöldségtermesztést - jelentette az eu.starups.com. Martin Molenaar, az Avisomo vezérigazgatója és társalapítója kiemelte:

Technológiánkat úgy terveztük, hogy zökkenőmentesen integrálódjon a meglévő ellátási láncokba, kiküszöbölve a helyi szakértelem szükségességét a termesztés, a kémia vagy a műszaki műveletek terén. Ez lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy egész évben helyben termeljenek friss élelmiszert, minimális erőforrás-felhasználással, hosszabb eltarthatósági idővel és a szállítással járó környezeti terhelés nélkül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Avisomo által kifejlesztett "kéz nélküli gazdálkodás" rendszer kifejezetten nagyméretű vertikális gazdálkodási műveletekhez készült. A vertikális termesztés során a növényeket egymásra helyezett rétegekben nevelik, jellemzően hidroponikus vagy aeroponikus technikával, ahol a tápanyagokat vízalapú oldatokon keresztül kapják. A vertikális gazdálkodás számos környezeti előnnyel jár. Az Avisomo szerint az importált saláta akár 30%-a is kárba vész, mielőtt a boltok polcaira kerülne. Az ellenőrzött beltéri környezetben azonban minimálisra csökken a betegségek kockázata, ami hosszabb eltarthatóságot eredményez. Emellett a függőleges termesztés több termést tesz lehetővé négyzetméterenként, és jelentősen csökkenti a vízfogyasztást és a szállítási kibocsátást. Sverre H. Bjørnstad, az Innovation Norway Innlandet igazgatója elismerően nyilatkozott a vállalatról:

Az Innovation Norway már több alkalommal támogatta az Avisomo-t, és a vállalat korábbi projektjeiben lenyűgöző kivitelezési képességekről tett tanúbizonyságot. A projektet úttörőnek és innovatívnak értékeltük, és úgy véljük, hogy az élelmiszertermelés néhány globális kihívását kezeli. Ennek fényében jelentős exportlehetőséget is látunk a vállalatban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új finanszírozás időzítése kedvező az Avisomo számára, mivel a vállalat közeledik a norvég Coop élelmiszer-kiskereskedővel együttműködésben épített ipari kísérleti projektjének befejezéséhez. A 2025 nyarától működő létesítmény évente akár 100 tonna friss salátát is termelhet, elsősorban olyan fajtákra összpontosítva, amelyeket jellemzően importálnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?