Új üzemet adott át a nagy magyar takarmánygyártó Szalkszentmártonon

Új üzemet adott át a nagy magyar takarmánygyártó Szalkszentmártonon

agrarszektor.hu
Nedves fermentációs üzemet és laboratóriumot adott át az Agrofeed Kft. Szalkszentmártonon. A projekt a vállalat által vezetett konzorciummal, kiemelten pedig a Szent István Egyetemmel közösen valósul meg, és mintegy 747,t millió forint állami támogatásban részesült. Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezetője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a vállalat a projekthez mintegy 450 millió forint saját tőkével járult hozzá.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként szalkszentmártoni telephelyén nedves fermentáló üzemet létesített, amelynek következtében a technológiafejlesztésen túl új munkahelyeket is teremtett. A fejlesztés részeként az új laboratórium 2022-ben készült el, ezt követően a vállalat a GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítószámú pályázat keretén belül korszerűsítette és bővítette eszközparkját. A labort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023 nyarán vette nyilvántartásba. A három éven át tartó projekt célja egy olyan speciális nedves fermentációs eljárás meghonosítása és továbbfejlesztése volt, amellyel a kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A kifejlesztett végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik, és jóval értékesebb a kiindulási anyagokhoz képest. A fermentált alapanyagok alkalmazása a jövőben nagy segítséget nyújthat a késztakarmány gyártóknak, valamint a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek is.

Az üzem bejárása során megtudtuk, hogy a fermentáló üzemben gabonaféléket, fehérjehordozókat és ipari melléktermékeket tudnak feldolgozni. Az irányított fermentáció során alapanyagok először egy keverőtartályba kerülnek, ami összeköttetésben áll az oltókultúra tartállyal és a hideg/melegvizes blokkokkal. A keverőtartályokból a fermentor tartályokba kerül át az anyag, ahol 24 órán keresztül, 36-38 Celsius-fokos hőmérsékleten történik a fermentáció. Az erjesztés során a keverék PH-értéke 6,5-ről lemegy 3,6-3,8-ra. Az eljárás végeredménye egy folyékony, 25-30%-os szárazanyag tartalmú takarmány alapanyag, amely szállításra és további feldolgozásra egyaránt alkalmas. A fermentáló üzem továbbfejlesztése már most elkezdődött, a meglevő 15 ezer literes fermentáló tartályok mellé a vállalkozás már két 25 ezer literes tartályt is beszerzett, bár ezeket még nem kötötték be a rendszerbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?