Jön az újabb áremelés: ezek az élelmiszerek biztosan drágábbak lesznek

Jön az újabb áremelés: ezek az élelmiszerek biztosan drágábbak lesznek

agrarszektor.hu
Jelentős narancstermés-visszaesésre figyelmeztet Brazília, amely a világ legnagyobb narancskoncentrátum-gyártó országaként 80%-os piaci részesedéssel rendelkezik az Európai Unióban. Az előrejelzések szerint 2024-ben várhatóan 25%-kal csökken a narancs mennyisége a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt 36 év legrosszabb narancstermését hozhatja. A SIÓ-Eckes Kft. többek között működési hatékonyságának további növelésével és folyamatai optimalizálásával próbálja enyhíteni ezek rövid- és hosszú távú hatásait a hazai vásárlóközönség felé.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A narancstermés az amerikai kontinensen - ahonnan gyakorlatilag a narancslé 100%-a érkezik Európába - 2020 óta folyamatosan csökken. A helyzet 2023-ban vált kritikussá, amikor az extrém időjárási viszonyok okozta problémák mellett egy „citruszöldülés“ nevű bakteriális fertőzés is elterjedt a floridai és a brazil termőterületeken, ami jelentős terméscsökkenést és alapanyag-áremelkedést okozott. Az idei évre még rosszabb terméshozamot prognosztizálnak a szakértők: Brazíliában az elmúlt 36 év legalacsonyabb narancstermése várható, 25%-os csökkenésre lehet számítani az előző - már átlag alatti termést hozó - évhez képest - írja közleményében a SIÓ-Eckes Kft.

Ennek következtében - amíg 2022-ben tonnánként 2000 USD körüli árakat láthattunk, 2023-ban 4200-4300 USD/tonna árakkal találkozhatunk - 2024-re már várhatóan 6000 USD/tonna lesz a narancs világpiaci ára. Összességében előreláthatóan 1.7 milliárd liter csökkenéssel számolhatunk a narancslégyártást tekintve az idei évben (az évi átlagos 7 milliárd liter narancsléhez viszonyítva): ez azt jelenti, hogy egy EU állampolgárra átlagosan 4 literrel kevesebb narancslé jut majd, mint 2023-ban - annak ellenére, hogy a kereslet elérné a tavalyi év szintjét.

Rövid-és középtávon nem számíthatunk javulásra, hiszen a citruszöldülés már átlagosan az ültetvények 40%-át érinti, sőt bizonyos területeken akár a 80%-ot is eléri a fertőzés mértéke. A fák újratelepítése után pedig 4-5 év szükséges, amíg ismét termőre fordulnak az érintett területek.

A SIÓ-Eckes is érzi a folyamatos alapanyag-áremelkedés hatásait, és annak érdekében, hogy fogyasztóink számára enyhíteni tudjuk ezeket a drasztikus hatásokat, igyekszünk még tovább növelni működési hatékonyságunkat, valamint tovább optimalizálni folyamatainkat. Ugyanakkor mind a SIÓ, mind pedig a hohes C termékek kiváló minőségű narancsból készülnek, így sajnos ennek a jelentős alapanyag-áremelésnek egy részét kénytelenek vagyunk az árakban is érvényesíteni. Napi szinten követjük a narancshelyzet alakulását, de úgy tűnik, hogy a drasztikus terméscsökkenés miatti folyamatos áremelkedések hatására - a gyümölcslépiaci termékeket tekintve - további drágulásra lehet számítani 2024-ben

- mondta Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?