2023. december 11. hétfő Árpád
Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

agrarszektor.hu
Jelentősen megugrott az idén a narancssűrítmény világpiaci ára. Az Európába szállított brazil narancssűrítmény ára megközelíti az 5400 dollár/tonna szintet, ami csaknem két és félszerese a tavalyinak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Mintec adatai szerint a narancssűrítmény világpiaci ára az idei évben eleve magas szintről indulva folyamatos növekedéssel 5390 dollár/tonna csúcsra emelkedett, ami 1994 óta a legmagasabb szint. Ez kifejezetten örömteli hír az almasűrítmény kereslet-élénkülése szempontjából, hiszen az almalé-koncentrátum a narancslé-sűrítmény első számú helyettesítő terméke. A mostani narancslésűrítmény-árszint havi 20%-os növekedéssel alakult ki az idei évben, és 115%-kal magasabb, mint tavaly. Ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, ez az anomália felkeltette a tőzsdespekulánsok érdeklődését is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2023-ban kialakult rekordárak legfőbb oka a nagy narancstermesztő országok rossz termése, amelyet idén igen erősen fenyeget a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing), elsősorban Brazíliában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. Ez egy bakteriális betegség, amely idő előtti gyümölcshulláshoz, keserű és torz gyümölcsök képződéséhez vezet, a szokásosnál jóval alacsonyabb terméshozam mellett, ráadásul egy idő után a fertőzött fák el is pusztulnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33