Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

agrarszektor.hu
Jelentősen megugrott az idén a narancssűrítmény világpiaci ára. Az Európába szállított brazil narancssűrítmény ára megközelíti az 5400 dollár/tonna szintet, ami csaknem két és félszerese a tavalyinak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Mintec adatai szerint a narancssűrítmény világpiaci ára az idei évben eleve magas szintről indulva folyamatos növekedéssel 5390 dollár/tonna csúcsra emelkedett, ami 1994 óta a legmagasabb szint. Ez kifejezetten örömteli hír az almasűrítmény kereslet-élénkülése szempontjából, hiszen az almalé-koncentrátum a narancslé-sűrítmény első számú helyettesítő terméke. A mostani narancslésűrítmény-árszint havi 20%-os növekedéssel alakult ki az idei évben, és 115%-kal magasabb, mint tavaly. Ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, ez az anomália felkeltette a tőzsdespekulánsok érdeklődését is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2023-ban kialakult rekordárak legfőbb oka a nagy narancstermesztő országok rossz termése, amelyet idén igen erősen fenyeget a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing), elsősorban Brazíliában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. Ez egy bakteriális betegség, amely idő előtti gyümölcshulláshoz, keserű és torz gyümölcsök képződéséhez vezet, a szokásosnál jóval alacsonyabb terméshozam mellett, ráadásul egy idő után a fertőzött fák el is pusztulnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?