Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

Itt az újabb drágulás: keményen megnőtt az ára ennek az élelmiszernek is

agrarszektor.hu
Jelentősen megugrott az idén a narancssűrítmény világpiaci ára. Az Európába szállított brazil narancssűrítmény ára megközelíti az 5400 dollár/tonna szintet, ami csaknem két és félszerese a tavalyinak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mintec adatai szerint a narancssűrítmény világpiaci ára az idei évben eleve magas szintről indulva folyamatos növekedéssel 5390 dollár/tonna csúcsra emelkedett, ami 1994 óta a legmagasabb szint. Ez kifejezetten örömteli hír az almasűrítmény kereslet-élénkülése szempontjából, hiszen az almalé-koncentrátum a narancslé-sűrítmény első számú helyettesítő terméke. A mostani narancslésűrítmény-árszint havi 20%-os növekedéssel alakult ki az idei évben, és 115%-kal magasabb, mint tavaly. Ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott, ez az anomália felkeltette a tőzsdespekulánsok érdeklődését is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2023-ban kialakult rekordárak legfőbb oka a nagy narancstermesztő országok rossz termése, amelyet idén igen erősen fenyeget a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing), elsősorban Brazíliában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. Ez egy bakteriális betegség, amely idő előtti gyümölcshulláshoz, keserű és torz gyümölcsök képződéséhez vezet, a szokásosnál jóval alacsonyabb terméshozam mellett, ráadásul egy idő után a fertőzött fák el is pusztulnak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?