A genetikailag módosított fákat már egyetemi laboratóriumokban és üvegházakban vizsgálják, a szabadföldi vizsgálatok 2026-ban kezdődhetnek meg. Ezeket a fákat egy gén bevitelével úgy tervezték, hogy a bolhák lárvái számára halálos fehérjét termeljenek, ami egy új megközelítést jelent a védekezésben - írja a FruitVeB. Az eddigi eredmények szerint ez a stratégia ígéretesnek bizonyulhat a lárvák ellen, ám a kutatók még mindig dolgoznak a kifejlett levélbolhák elleni hatékony kezeléseken. Lukasz Stelinski, a UF Citrus Research and Education Center entomológus professzora szerint a végső cél az, hogy fenntartható biotechnológiai alternatívát fejlesszenek ki a hagyományos rovarölő szeres kezelésekkel kiváltására, amelyet szintén alkalmazni kell ugyan az ültetvények megvédésére, de sokkal kisebb környezeti terhelést jelent majd.

Kockázat vagy lehetőség a génmódosított élelmiszer?
A génmódosítás és a génszerkesztés fontos lehet az élelmezési válság és a klímaváltozás elleni küzdelemben, de sokan félnek tőle.