Elképesztő, ami Amerikában történik: 125 éve nem volt ilyen

Elképesztő, ami Amerikában történik: 125 éve nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett. Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60%-os drágulást jelent. A növekedés egyelőre nem látszik megtorpanni, a trend folytatása várható – az abszolút rekord 3,31 dollár.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hurrikánok mindig is jelentős szerepet játszottak az amerikai narancstermés volumenének alakulásában: 2016-ban a Matthew, 2017-ben pedig az Irma okozott komoly, 50% körüli terméskiesést Floridában, Kalifornia után a második legfontosabb termesztőkörzetben. A 2023-as floridai narancstermést már a tavaly szeptemberi Ian hurrikán is jelentősen befolyásolta, másrészt az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha vektor által terjesztett narancszöldülés tizedeli. Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja. Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a  lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?