Súlyos hírek érkeztek Oroszországból: beütött a hiány a mezőgazdaságban

Súlyos hírek érkeztek Oroszországból: beütött a hiány a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Súlyos zöldségvetőmag-hiánnyal küzd az orosz mezőgazdaság, amely nagy mértékben függ a holland importtól. A hiány azzal a kockázattal jár, hogy jelentősen csökkenhet az érintett zöldségek termőterülete.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz paradicsomágazat komoly problémákkal néz szembe az idei évben vetőmag-ellátottság tekintetében, ami az ország legnagyobb agrárrégióinak termelésére, hozamaira is hatással lehet. A zöldség- és gyümölcstermesztéséről híres Asztrahán és Volgográd megyékből a közelgő vetési időszak előtt jelezték, hogy az általában importból érkező paradicsom, sárgarépa és hagyma vetőmagoknál egyaránt hiánnyal kell számolni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az Asztrahán környéki terület az orosz ipariparadicsom-termelés központja: a vetőmagok piacán az országos kereslet 70%-a innen érkezik. Volgográd körzete a sárgarépa és a hagyma termesztéséről híres, de itt jelenleg 20% körüli a vetőmag-ellátottság. Érdekesség, hogy itt nem a háborús szankciók hatásáról van szó: az orosz fogyasztóvédelmi hivatala, a Roszpotrebnadzor még 2023-ban tiltotta meg a Hollandiából származó vetőmagok importját.

A vetőmaghiány azzal a kockázattal jár, hogy jelentősen csökkenhet az említett zöldségek termőterülete. Oroszországban 2023-ban 13,8 millió tonna zöldséget takarítottak be, ami 1,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A mostani kihívásokkal szemben az orosz mezőgazdasági ágazatnak a lehető leggyorsabban alternatív vetőmagforrásokat kell találnia, vagy a termelési stratégiáját, szerkezetét kell átalakítania. A jelenlegi helyzet egyben rávilágít arra is, hogy milyen erősen függ az orosz gyümölcs- és zöldségágazat az importált vetőmagoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?