Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Havonta 2 ezer tonna uborkára van szükség a 3 millió fős lakosság ellátásához, de már épülnek a modern üvegházak. A közelmúltban már az európai áru is megjelent az ország boltjaiban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő 3 milliós ország az év egyes hónapjaiban 2 ezer tonna uborkát importál, a Comtrade adatai alapján elsősorban Iránból, kisebb mennyiségeket pedig Indiából, Libanonból és Bangladesből - írta meg a FruitVeB. A közelmúlt fejleménye, hogy megjelent az országban a holland és a spanyol áru is, bár még nem számottevő mennyiségben. Az évnek már vannak olyan időszakai, elsősorban a téli hónapokban, amikor a belföldi termelés teljes egészében ki tudja elégíteni a belső keresletet.

A katari kormány nagyszabású fejlesztési programot indított modern üvegházak létesítésére, melynek eredményeként a termelés 20%-kal nőtt a tavalyi évben. Érdekesség, hogy a zöldségek importját és a helyi termékek felvásárlását egyetlen cég, a Mahaseel végzi, amely a helyi termelők részére ösztönzésként magas átvételi árakat fizet ki, illetve ez a vállalat végzi az áru minőség szerinti osztályozását is.  A termékeket a gazdák a Daman nevű elővásárlási programba belépve értékesíthetik, jelenleg 120 gazdaság vesz részt a programban. A Daman tagság lényege, hogy a termelők garantált árú előszerződést kötnek a felvásárlóval, és a helyi piac igényeinek megfelelő termelési tervet dolgoznak ki egy mezőgazdasági naptár alapján, ami egyrészt ösztönzi a gazdákat, másrészt biztosítja, hogy termékeiket valóban a jövedelmezőségi küszöb feletti áron értékesíthessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?