2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Havonta 2 ezer tonna uborkára van szükség a 3 millió fős lakosság ellátásához, de már épülnek a modern üvegházak. A közelmúltban már az európai áru is megjelent az ország boltjaiban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő 3 milliós ország az év egyes hónapjaiban 2 ezer tonna uborkát importál, a Comtrade adatai alapján elsősorban Iránból, kisebb mennyiségeket pedig Indiából, Libanonból és Bangladesből - írta meg a FruitVeB. A közelmúlt fejleménye, hogy megjelent az országban a holland és a spanyol áru is, bár még nem számottevő mennyiségben. Az évnek már vannak olyan időszakai, elsősorban a téli hónapokban, amikor a belföldi termelés teljes egészében ki tudja elégíteni a belső keresletet.

A katari kormány nagyszabású fejlesztési programot indított modern üvegházak létesítésére, melynek eredményeként a termelés 20%-kal nőtt a tavalyi évben. Érdekesség, hogy a zöldségek importját és a helyi termékek felvásárlását egyetlen cég, a Mahaseel végzi, amely a helyi termelők részére ösztönzésként magas átvételi árakat fizet ki, illetve ez a vállalat végzi az áru minőség szerinti osztályozását is.  A termékeket a gazdák a Daman nevű elővásárlási programba belépve értékesíthetik, jelenleg 120 gazdaság vesz részt a programban. A Daman tagság lényege, hogy a termelők garantált árú előszerződést kötnek a felvásárlóval, és a helyi piac igényeinek megfelelő termelési tervet dolgoznak ki egy mezőgazdasági naptár alapján, ami egyrészt ösztönzi a gazdákat, másrészt biztosítja, hogy termékeiket valóban a jövedelmezőségi küszöb feletti áron értékesíthessék.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31