Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Havonta 2 ezer tonna uborkára van szükség a 3 millió fős lakosság ellátásához, de már épülnek a modern üvegházak. A közelmúltban már az európai áru is megjelent az ország boltjaiban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő 3 milliós ország az év egyes hónapjaiban 2 ezer tonna uborkát importál, a Comtrade adatai alapján elsősorban Iránból, kisebb mennyiségeket pedig Indiából, Libanonból és Bangladesből - írta meg a FruitVeB. A közelmúlt fejleménye, hogy megjelent az országban a holland és a spanyol áru is, bár még nem számottevő mennyiségben. Az évnek már vannak olyan időszakai, elsősorban a téli hónapokban, amikor a belföldi termelés teljes egészében ki tudja elégíteni a belső keresletet.

A katari kormány nagyszabású fejlesztési programot indított modern üvegházak létesítésére, melynek eredményeként a termelés 20%-kal nőtt a tavalyi évben. Érdekesség, hogy a zöldségek importját és a helyi termékek felvásárlását egyetlen cég, a Mahaseel végzi, amely a helyi termelők részére ösztönzésként magas átvételi árakat fizet ki, illetve ez a vállalat végzi az áru minőség szerinti osztályozását is.  A termékeket a gazdák a Daman nevű elővásárlási programba belépve értékesíthetik, jelenleg 120 gazdaság vesz részt a programban. A Daman tagság lényege, hogy a termelők garantált árú előszerződést kötnek a felvásárlóval, és a helyi piac igényeinek megfelelő termelési tervet dolgoznak ki egy mezőgazdasági naptár alapján, ami egyrészt ösztönzi a gazdákat, másrészt biztosítja, hogy termékeiket valóban a jövedelmezőségi küszöb feletti áron értékesíthessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?