Özönlik az import uborka Katarba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Havonta 2 ezer tonna uborkára van szükség a 3 millió fős lakosság ellátásához, de már épülnek a modern üvegházak. A közelmúltban már az európai áru is megjelent az ország boltjaiban.

A Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő 3 milliós ország az év egyes hónapjaiban 2 ezer tonna uborkát importál, a Comtrade adatai alapján elsősorban Iránból, kisebb mennyiségeket pedig Indiából, Libanonból és Bangladesből - írta meg a FruitVeB. A közelmúlt fejleménye, hogy megjelent az országban a holland és a spanyol áru is, bár még nem számottevő mennyiségben. Az évnek már vannak olyan időszakai, elsősorban a téli hónapokban, amikor a belföldi termelés teljes egészében ki tudja elégíteni a belső keresletet.

A katari kormány nagyszabású fejlesztési programot indított modern üvegházak létesítésére, melynek eredményeként a termelés 20%-kal nőtt a tavalyi évben. Érdekesség, hogy a zöldségek importját és a helyi termékek felvásárlását egyetlen cég, a Mahaseel végzi, amely a helyi termelők részére ösztönzésként magas átvételi árakat fizet ki, illetve ez a vállalat végzi az áru minőség szerinti osztályozását is.  A termékeket a gazdák a Daman nevű elővásárlási programba belépve értékesíthetik, jelenleg 120 gazdaság vesz részt a programban. A Daman tagság lényege, hogy a termelők garantált árú előszerződést kötnek a felvásárlóval, és a helyi piac igényeinek megfelelő termelési tervet dolgoznak ki egy mezőgazdasági naptár alapján, ami egyrészt ösztönzi a gazdákat, másrészt biztosítja, hogy termékeiket valóban a jövedelmezőségi küszöb feletti áron értékesíthessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?