Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül 10-15 százalékkal csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, a termelés színvonalának emelése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása kompenzálta ezt. A magyar sárgarépa-termesztés európai szintű, a közkedvelt gyökérzöldség pedig stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt évben tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma Magyarországon megközelítőleg 900 hektáron termelnek frisspiaci sárgarépát, a főbb termesztőkörzetek Csongrád-Csanád, és Bács-Kiskun vármegyékben találhatóak. Bár az elmúlt másfél évtizedben a termőterület megközelítőleg 10-15%-kal csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése - mondta el az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke. A termőterület csökkenése leginkább arra vezethetők vissza, hogy a kistermelők, családi vállalkozások felhagynak a termesztéssel, sokszor épp a generációváltás miatt. Akik a piacon maradtak, azok az egyre nagyobb cégek. A szakember szerint azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy Magyarországon csak öntözött területen folyik termesztés, és főleg mikroöntözéssel, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb öntözési mód. Ennek az öntözési módnak köszönhetően a terméseredmények alapvetően Európában sem vall szégyent a magyar sárgarépa.

A terület növekedést akadályozza a sárgarépa vetésforgóra való érzékenysége, hiszen minimum 5 éves vetésforgóban termelhető biztonságosan: ez azt jelenti, hogy adott gazdaságnak legalább a vetésterület ötszörösével kell rendelkezni a biztonságos termesztéshez, de ez alapvetően igaz a többi zöldségfaj esetén is

- mutatott rá Varga István.

A FruitVeB alelnöke beszélt arról is, hogy az országban évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ami megközelítőleg 10 hónapra elegendő, ugyanakkor az import sárgarépa folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban. Magyarországon főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa főleg Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

Stabilan a legnépszerűbbek közé tartozik

A sárgarépa Magyarországon és az Európában is a top5 zöldség közé tartozik. Három fő zöldségnövény van ugyanis, aminek a termesztése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat: ezek a sárgarépa, a vöröshagyma és a paradicsom. Ez pedig így lesz még a következő 25-30 évben

- hangsúlyozta Varga István.

A FruitVeB alelnöke kérdésünkre azt is elmondta, hogy a sárgarépa egyik nagy előnye más zöldségekkel szemben, hogy a termelési folyamatok jól gépesíthetőek, és a termesztéshez minimális munkaerőre van szükség. Ez is főleg a gépkezelőket és a csomagolóüzemek személyzetét jelenti.

A 2022-es évet a magyar termelők is megérezték

Varga István beszélt arról is, hogy a sárgarépa árát 2022-ben több tényező alakította: a termelési költségek 30%-kal, a post harvest költségek pedig 20%-kal növekedtek, márpedig ezek a tételek a fogyasztói ár mintegy 35-40%-át teszik ki. A legnagyobb növekedést az energiaárak okozták, ami a feldolgozás és a tárolás, hűtés során jelentkeztek. A szakember beszélt arról is, hogy az aszály 2022-ben 30% körüli terméskiesést eredményezett, és ez erős keresleti piacot hozott létre az európai kontinensen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31