Brutálisan megdrágult ez a zöldség Hollandiában: mi történik itt?

Brutálisan megdrágult ez a zöldség Hollandiában: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Hollandiában az előző héten Emmeloord nagybani piacán elsősorban ládákban, nagy tételekben árulták a sárgarépát, és a korábbi 300 euró/láda ár 400 euró/láda szintre emelkedett. Ez leginkább azokra a tételekre vonatkozik, amelyeket későbbi leszállításra vásárolnak meg, azaz további tárolás is benne foglaltatik az árban, a közvetlen szállítású tételeknél a 300-375 euró/láda ár jellemző, ami a “B” osztályú sárgarépa esetében körülbelül 64 euró/100 kg (245 Ft/kg) árat jelent a korábbi 54 euró/kg (207 Ft/kg) szintet jelent. Ez az eddigi legmagasabb, 2019-es árszintnek csaknem kétszerese, a tavalyi árnak pedig majdnem hatszorosa.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A piacon uralkodó helyzetet jól jellemzi, hogy a tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a kereslet a kevésbé jó minőségű tételek iránt is (elsősorban takarmány célú felhasználásra), illetve kisebb tételekben is vásárolnak a vevők. Nem ritka, hogy a jó minőségűekhez képest minimálisan alacsonyabb áron kelnek el rosszabb minőségű tételek, mert igen intenzív a kereslet Németországból, Belgiumból, Kelet-Európából, Skandináviából, Nagy-Britanniából és Írországból is. Import áru igen kevés van a holland piacokon, elsősorban Izraelből és Olaszországból érkeznek szórványosan kisebb szállítmányok - írja a FruitVeB. Egyre nagyobb a feszültség a magas termelői árak és a beszállítók által a kiskereskedelmi láncoktól kért árak miatt, de ez egyelőre nem lassította az áruházláncok ellátását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Viszont nem az a kérdés, hogy ez meg fog-e történni a jövőben, hanem az, hogy mikor következik be a beszállított tételek ritkulása, akadozása. A biorépa piaca gyakorlatilag leállt, de március legelején még 70-80 euró/100 kg közötti sávban cseréltek gazdát kisebb tételek. Összehasonlításképp: tavaly május közepéig még volt elérhető organikus sárgarépa a piacokon, és a szezon zárása környékén megfigyelt legmagasabb ár 25 euró/100 kg volt (a mostani ár harmada). Magyarországon a nagybani piaci ár emelkedő tendenciát mutat, és a holland (65 euró/100 kg, 245 Ft/kg), az osztrák és a lengyel (60 euró/100 kg, 230 Ft/kg) ártrendnek megfelelően mozog: a hét elején jellemzően 250-300 Ft/kg között alakult, míg a kiskereskedelemben a január-február során általános 360-400 Ft/kg közötti fogyasztói ár március közepére 477 Ft/kg környékére emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03