2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Hatalmas tüntetés Hollandiában: több mint tízezer gazda vonult utcára

MTI
Több mint tízezer holland gazda és környezetvédő tiltakozott Hágában a kormány politikája ellen, amellyel korlátozni kívánja a nitrogénkibocsátást, és amely szerintünk ellehetetlenít számos gazdaságot és csapást mér az élelmiszeriparra. Sokan a nemzeti zászlót tartották magasba a gazdatüntetésen, amelyet a március 15-i regionális választások előtt tartottak, és a hasonló belgiumi megmozdulást követette. A farmerek békés tüntetésén "Nincs farmer, nincs élelem" és "Nincs nitrogénprobléma" feliratú táblákkal vonultak fel. 

A viszonylag nagyszámú állatállomány és a fokozott műtrágyahasználat miatt Hollandiában és Belgiumban az Európai Unió által engedélyezett szint fölé emelkedett a nitrogén szintje a talajban és a vizekben. Gazdaszervezetek szerint a problémát eltúlozzák, szerintük a javasolt megoldások méltánytalanok és nem hatékonyak. A város más részében az Extinction Rebellion klímaaktivista szervezet vezette több ezer környezetvédő torlaszolt el egy nem engedélyezett tüntetésen egy főközlekedési útvonalat az adószabályok ellen tiltakozva, amely szerintük a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását növeli.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendőrség késő délután vízágyúval oszlatott fel egy mintegy száz aktivista alkotta tömeget. A tüntetők azt követelték, hogy a kormány szüntesse meg a kőolajfinomítóknak és a szénipari cégeknek a kettős adózás elkerülése érdekében nyújtott adómentességet, csakúgy, mint az európai uniós szinten egyeztetett, a légiközlekedési és a hajózási iparágaknak nyújtott adókedvezményeket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06