Kiakadtak a holland gazdák: tüntetéshullám söpör végig az országban

agrarszektor.hu
A hajtatókertészeket tömörítő Glastuinbouw Nederland (GN) szeptember 6-án, azaz a Fenntartható Kedden még Rob Jetten klíma- és energiaügyi miniszterrel folytat megbeszéléseket, majd szeptember 7-én az utcákra vonultatja tagjait. Fontos megjegyezni, hogy a demonstráció részleteiről a GN egy marketing ügynökséggel folytat tárgyalásokat, mivel elsősorban nem harcias, hanem informatív, tájékoztató jellegű felvonulást terveznek, és szándékosan kerülik a hetek óta tartó holland gazdatüntetésekkel történő keveredést (a gazdák a nitrogén-kibocsátást érintő szabályozás megváltoztatása ellen tüntetnek). Álláspontjuk szerint a gázárak emelkedése nem csak a hajtató kertészeteket, hanem egész Hollandiát sújtja, ezért céljuk a polgárok felvilágosítása, és nem útzárak kialakítása. Roger Abbenhuijs, az NG elnöke szerint „akcióink más üzenetet hordoznak, és érdekeink is különbözőek.”

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kormány által kijelölt főtárgyaló, Johan Remkes a mai napon környezetvédő szervezetek képviselőivel találkozik, akik már előre nyilvánosságra hozták álláspontjukat, miszerint nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kormány kilúgozza a kijelölt célokat - írja a FruitVeB. Johann Vollenbroek, a Mozgalom a Környezetért szóvivője például ezt a nyilatkozatot adta: nincs alternatíva. Az állatok létszámát drasztikusan csökkenteni kell, igen sok gazdának abba kell hagynia a tevékenységét, és akik folytatják, azoknak is kötelező lesz fenntartható módszerekre váltaniuk. A megbeszélésen részt vesz még a Greenpeace, a WFF, a Natuur en Milieu és a természeti örökség védelmét pajzsára tűző Natuurmonumenten szervezet képviselője is. Mindnyájan kemény, a fentiekhez hasonló nyilatkozatokat tettek korábban, ezért az álláspontok közelítésére kevés esély mutatkozik.

Remkes mediátorként az utóbbi napokban már beszélt a gazdaszervezetekkel, és további ágazati szereplőkkel, bankokkal, valamint önkormányzati tisztviselőkkel is folytat majd megbeszéléseket. Mandátuma szerint véget kellene vetnie annak a lehetetlen helyzetnek, amely vélhetően a következő hetekben is folytatódni fog: a gazdák Hollandia-szerte az utakra öntött hulladékkal torlaszolják el az autópályákat, és blokád alá vontak több logisztikai központot is. Több nagy holland agrárcég, például takarmánygyártók is bojkottálták a tárgyalásokat, mondván, csak akkor ülnek asztalhoz, ha a kormány engedményeket tesz a gazdák számára. A tüntetések kiváltó oka a kormány azon elképzelése (egyben senkivel nem egyeztetett rendelete), hogy az egyes hollandiai régiók 2030-ig 70%-kal kötelesek csökkenteni nitrogén-emissziójukat az EU-irányelveknek történő megfelelés, valamint az érzékeny természeti környezet védelme érdekében.

Címpalkép forrása: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33