Kiakadtak a holland gazdák: tüntetéshullám söpör végig az országban

agrarszektor.hu
A hajtatókertészeket tömörítő Glastuinbouw Nederland (GN) szeptember 6-án, azaz a Fenntartható Kedden még Rob Jetten klíma- és energiaügyi miniszterrel folytat megbeszéléseket, majd szeptember 7-én az utcákra vonultatja tagjait. Fontos megjegyezni, hogy a demonstráció részleteiről a GN egy marketing ügynökséggel folytat tárgyalásokat, mivel elsősorban nem harcias, hanem informatív, tájékoztató jellegű felvonulást terveznek, és szándékosan kerülik a hetek óta tartó holland gazdatüntetésekkel történő keveredést (a gazdák a nitrogén-kibocsátást érintő szabályozás megváltoztatása ellen tüntetnek). Álláspontjuk szerint a gázárak emelkedése nem csak a hajtató kertészeteket, hanem egész Hollandiát sújtja, ezért céljuk a polgárok felvilágosítása, és nem útzárak kialakítása. Roger Abbenhuijs, az NG elnöke szerint „akcióink más üzenetet hordoznak, és érdekeink is különbözőek.”

A kormány által kijelölt főtárgyaló, Johan Remkes a mai napon környezetvédő szervezetek képviselőivel találkozik, akik már előre nyilvánosságra hozták álláspontjukat, miszerint nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kormány kilúgozza a kijelölt célokat - írja a FruitVeB. Johann Vollenbroek, a Mozgalom a Környezetért szóvivője például ezt a nyilatkozatot adta: nincs alternatíva. Az állatok létszámát drasztikusan csökkenteni kell, igen sok gazdának abba kell hagynia a tevékenységét, és akik folytatják, azoknak is kötelező lesz fenntartható módszerekre váltaniuk. A megbeszélésen részt vesz még a Greenpeace, a WFF, a Natuur en Milieu és a természeti örökség védelmét pajzsára tűző Natuurmonumenten szervezet képviselője is. Mindnyájan kemény, a fentiekhez hasonló nyilatkozatokat tettek korábban, ezért az álláspontok közelítésére kevés esély mutatkozik.

Remkes mediátorként az utóbbi napokban már beszélt a gazdaszervezetekkel, és további ágazati szereplőkkel, bankokkal, valamint önkormányzati tisztviselőkkel is folytat majd megbeszéléseket. Mandátuma szerint véget kellene vetnie annak a lehetetlen helyzetnek, amely vélhetően a következő hetekben is folytatódni fog: a gazdák Hollandia-szerte az utakra öntött hulladékkal torlaszolják el az autópályákat, és blokád alá vontak több logisztikai központot is. Több nagy holland agrárcég, például takarmánygyártók is bojkottálták a tárgyalásokat, mondván, csak akkor ülnek asztalhoz, ha a kormány engedményeket tesz a gazdák számára. A tüntetések kiváltó oka a kormány azon elképzelése (egyben senkivel nem egyeztetett rendelete), hogy az egyes hollandiai régiók 2030-ig 70%-kal kötelesek csökkenteni nitrogén-emissziójukat az EU-irányelveknek történő megfelelés, valamint az érzékeny természeti környezet védelme érdekében.

Címpalkép forrása: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31