Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

agrarszektor.hu
A kora tavaszi időszakban a hazai ellátást biztosító import árualap, a legtöbb uborkát előállító Spanyolországban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt jelentősen lecsökkent. Az itt termelt termékek esetében 30% feletti csökkenés volt tapasztalható. Ez a nem várt hiány rendkívül magas nettó beszerzési 1000-1100 Ft/kg árakat eredményezett, ami a boltok polcain már bruttó 2000 Ft/kg-feletti árat jelentett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke szerint az elmúlt hetekben nem várt módon, 180 fokban megfordult ez a folyamat és egy nagymértékű árutöbblet alakult ki, ami átrendezte a kereslet-kínálati oldalt. Mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. Jelenleg nettó 300-350 Ft/kg-os termelői ár látható, mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott - sok éves- 500-550 Ft/kg-os árakhoz képest. Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az alacsony árak már veszélyeztetik a hazai termelés eredményességét és a piaci anomália a teljes tavaszi szezonra rányomhatja a bélyegét, veszteségessé válhat az idei szezon a fűtött növényházban termelők számára. A kialakult helyzetre a megoldás lehet a kereslet-kínálat arányának visszaállítása, a még forgalmazott import, elsősorban spanyol, görög és egyiptomi uborka belföldi forgalmazásának a mellőzése. A tavaszi időszakban a behozott uborkákra - mivel ez a mediterrán országokban már ez a szezon utolsó hónapjai- jellemzők a minőségi problémák. Egyértelmű, hogy az ilyenkor megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magyar uborka szinte minden esetben már jobb minőséget képvisel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02