Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

agrarszektor.hu
A kora tavaszi időszakban a hazai ellátást biztosító import árualap, a legtöbb uborkát előállító Spanyolországban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt jelentősen lecsökkent. Az itt termelt termékek esetében 30% feletti csökkenés volt tapasztalható. Ez a nem várt hiány rendkívül magas nettó beszerzési 1000-1100 Ft/kg árakat eredményezett, ami a boltok polcain már bruttó 2000 Ft/kg-feletti árat jelentett.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke szerint az elmúlt hetekben nem várt módon, 180 fokban megfordult ez a folyamat és egy nagymértékű árutöbblet alakult ki, ami átrendezte a kereslet-kínálati oldalt. Mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. Jelenleg nettó 300-350 Ft/kg-os termelői ár látható, mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott - sok éves- 500-550 Ft/kg-os árakhoz képest. Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az alacsony árak már veszélyeztetik a hazai termelés eredményességét és a piaci anomália a teljes tavaszi szezonra rányomhatja a bélyegét, veszteségessé válhat az idei szezon a fűtött növényházban termelők számára. A kialakult helyzetre a megoldás lehet a kereslet-kínálat arányának visszaállítása, a még forgalmazott import, elsősorban spanyol, görög és egyiptomi uborka belföldi forgalmazásának a mellőzése. A tavaszi időszakban a behozott uborkákra - mivel ez a mediterrán országokban már ez a szezon utolsó hónapjai- jellemzők a minőségi problémák. Egyértelmű, hogy az ilyenkor megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magyar uborka szinte minden esetben már jobb minőséget képvisel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?