Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

Ilyet még nem láttál: így gyomlálják a répát az élelmes holland termelők

agrarszektor.hu
A Trabotyx gyomirtó robotjának legújabb verzióját mutatták be egy hollandiai robotbemutatón. Nemcsak a jármű külseje változott, hanem a gyomirtó mechanizmusa is jelentős változásokon ment keresztül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint kiderült, a jármű csak eszközként szolgál a vállalat számára a gyomirtási módszertan mozgósításához. A Trabotyx célja ugyanis az, hogy a kifejlesztett technológiáját, pontosabban algoritmusát különböző mezőgazdasági járművekkel és munkagépekkel, például más gyártók gyomirtóágyaival és autonóm járműveivel tudja kombinálni - olvasható a Future Farming oldalán. Ilyen lehet például a holland FieldWorkers cég elektromos Weed-E gyomirtóágyas kocsija, amelyet a Trabotyx gyomirtási módszertanával szereltek fel.

Fókuszban a gyomirtás a sárgarépában

Miután 2022-ben a Trabotyx-nak sikerült bebizonyítania a koncepció életképességét, a vállalat továbblépett az egész napos gyomirtás funkcionális megközelítésének kifejlesztése felé. A cég jelenleg öt kísérleti gazdaságban, a terepen gyűjt tapasztalatokat Hollandiában. A Trabotyx elsősorban a sárgarépa termesztésében a gyomok felismerésére és leküzdésére összpontosít.

Innovatív megoldás az apró gyomok esetében

A Trabotyx fejlesztésének a lényege, hogy a gyomokat sztereoszkópos kamerák segítségével észleli. A vállalat állítása szerint a jelentős mennyiségű összegyűjtött adat segítségével az algoritmus a gyomnövények jobb felismerésére és szelektálására lesz képes. A korábbi változattal ellentétben, amely egy pengével ellátott pneumatikus kart használt a gyomok levágására, majd egy markolót a gyomok megfogására, a jelenlegi modell egy mozgó vágószerkezetet tartalmaz. Ez a 20 mm-es vágóeszköz felülről távolítja el a gyomokat. A vállalat közleménye szerint a gyomirtás ezen módszere hatékonyabb. A bemutató során a gyomok felismerésének küszöbértékét 4 mm-nél kisebbre állították be, így a rendszer a nagyobb gyomokat érintetlenül hagyta.

Több ember munkáját is kiválthatja

A Trabotyx robot autonóm gyomirtási kapacitása 360 méter óránként. Két sor egyidejű kezelésével a robot 18 óra alatt 1 hektárt képes lefedni. A vállalat szerint ez a technológia napi négy kézi gyomirtó munkáját helyettesítheti. A cég azt is tervezi, hogy az árképzést a kézi gyomirtás hektáronkénti költségeihez igazítja. Az idei évet a vállalat a sárgarépa termesztésében történő további adatgyűjtésnek szenteli, a jövőben pedig a Trabotyx a hagyma- és paszternákkultúrákra is ki kívánja terjeszteni az alkalmazását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?