2023. május 29. hétfő Magdolna

Óriási különbségek: csúnyán eltérnek a zöldségárak Észak- és Dél-Európában

agrarszektor.hu
Észak-Európában gyorsabban kezd esni a zöldségek ára, mint délen. Míg Spanyolországban még mindig rekordmagas árak dominálnak, addig Hollandiában már megindult a csökkenés, és bizony volt honnan.

Az évszakhoz képest kifejezetten hideg időjárás, csillagászati árak és jelentős áruhiány jellemezte az utóbbi hetekben a spanyol zöldségtermesztő régiók helyzetét. Bár az utóbbi héten az időjárás jelentősen felmelegedett, az árak még csak igen enyhe lejtmenetbe kapcsoltak, miközben Hollandiában már jelentős áresés tapasztalható a zöldségek piacán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Thomas Bos (Thomasol Gestión) szerint úgy tűnik, hogy Észak-Európában kezdenek eltünedezni a rekordmagas árak, és bár a spanyolok még egy ideig talán képesek lesznek fenntartani a magas exportárakat, ez az északi országok hajtatott termelésének beindulása miatt már nem tarthat sokáig. Hollandiában hamarosan jelentős mértékben bővül a paprika és a padlizsán kínálata.

Spanyolországban kiváló szezont fut az uborka, és bár az utóbbi hetekben nagyon jó áron lehetett értékesíteni a paradicsomot és paprikát is, megjegyzendő, hogy ezeknek a termékeknek a piaca súlyosan kiábrándító volt egészen Karácsony tájáig, amit csak tovább rontott, hogy a meleg időszak miatt pont ekkor szedték le a legtöbb árut. A spanyol szabadföldi zöldségek árai is kifejezetten magasak, ami annak az egyenes következménye, hogy tavaly borzasztó évet zártak a karfiol- és brokkolitermesztők, akik a normál területeiken kívül plusz területeket is beállítottak, ám az alacsony árak miatt csalatkozniuk kellett. Ezért az idei évben jelentősen csökkent a termőterület, ez okozza a jelenlegi magas árakat.

A nemzetközi logisztikai kapacitások területén a télen nem merült fel semmilyen probléma, tekintettel arra, hogy a spanyol terméskiesés miatt eleve kevesebb volt az exportcikk. Ám Bos szerint az exportőrök a COVID-19 tanulságait is leszűrve ebben a szezonban nagyon figyeltek arra, hogy mindig legyenek elérhető kamionok, ne alakulhassanak ki szűk keresztmetszetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?