Óriási különbségek: csúnyán eltérnek a zöldségárak Észak- és Dél-Európában

Óriási különbségek: csúnyán eltérnek a zöldségárak Észak- és Dél-Európában

agrarszektor.hu
Észak-Európában gyorsabban kezd esni a zöldségek ára, mint délen. Míg Spanyolországban még mindig rekordmagas árak dominálnak, addig Hollandiában már megindult a csökkenés, és bizony volt honnan.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az évszakhoz képest kifejezetten hideg időjárás, csillagászati árak és jelentős áruhiány jellemezte az utóbbi hetekben a spanyol zöldségtermesztő régiók helyzetét. Bár az utóbbi héten az időjárás jelentősen felmelegedett, az árak még csak igen enyhe lejtmenetbe kapcsoltak, miközben Hollandiában már jelentős áresés tapasztalható a zöldségek piacán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Thomas Bos (Thomasol Gestión) szerint úgy tűnik, hogy Észak-Európában kezdenek eltünedezni a rekordmagas árak, és bár a spanyolok még egy ideig talán képesek lesznek fenntartani a magas exportárakat, ez az északi országok hajtatott termelésének beindulása miatt már nem tarthat sokáig. Hollandiában hamarosan jelentős mértékben bővül a paprika és a padlizsán kínálata.

Spanyolországban kiváló szezont fut az uborka, és bár az utóbbi hetekben nagyon jó áron lehetett értékesíteni a paradicsomot és paprikát is, megjegyzendő, hogy ezeknek a termékeknek a piaca súlyosan kiábrándító volt egészen Karácsony tájáig, amit csak tovább rontott, hogy a meleg időszak miatt pont ekkor szedték le a legtöbb árut. A spanyol szabadföldi zöldségek árai is kifejezetten magasak, ami annak az egyenes következménye, hogy tavaly borzasztó évet zártak a karfiol- és brokkolitermesztők, akik a normál területeiken kívül plusz területeket is beállítottak, ám az alacsony árak miatt csalatkozniuk kellett. Ezért az idei évben jelentősen csökkent a termőterület, ez okozza a jelenlegi magas árakat.

A nemzetközi logisztikai kapacitások területén a télen nem merült fel semmilyen probléma, tekintettel arra, hogy a spanyol terméskiesés miatt eleve kevesebb volt az exportcikk. Ám Bos szerint az exportőrök a COVID-19 tanulságait is leszűrve ebben a szezonban nagyon figyeltek arra, hogy mindig legyenek elérhető kamionok, ne alakulhassanak ki szűk keresztmetszetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?