Óriási különbségek: csúnyán eltérnek a zöldségárak Észak- és Dél-Európában

Óriási különbségek: csúnyán eltérnek a zöldségárak Észak- és Dél-Európában

agrarszektor.hu
Észak-Európában gyorsabban kezd esni a zöldségek ára, mint délen. Míg Spanyolországban még mindig rekordmagas árak dominálnak, addig Hollandiában már megindult a csökkenés, és bizony volt honnan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az évszakhoz képest kifejezetten hideg időjárás, csillagászati árak és jelentős áruhiány jellemezte az utóbbi hetekben a spanyol zöldségtermesztő régiók helyzetét. Bár az utóbbi héten az időjárás jelentősen felmelegedett, az árak még csak igen enyhe lejtmenetbe kapcsoltak, miközben Hollandiában már jelentős áresés tapasztalható a zöldségek piacán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Thomas Bos (Thomasol Gestión) szerint úgy tűnik, hogy Észak-Európában kezdenek eltünedezni a rekordmagas árak, és bár a spanyolok még egy ideig talán képesek lesznek fenntartani a magas exportárakat, ez az északi országok hajtatott termelésének beindulása miatt már nem tarthat sokáig. Hollandiában hamarosan jelentős mértékben bővül a paprika és a padlizsán kínálata.

Spanyolországban kiváló szezont fut az uborka, és bár az utóbbi hetekben nagyon jó áron lehetett értékesíteni a paradicsomot és paprikát is, megjegyzendő, hogy ezeknek a termékeknek a piaca súlyosan kiábrándító volt egészen Karácsony tájáig, amit csak tovább rontott, hogy a meleg időszak miatt pont ekkor szedték le a legtöbb árut. A spanyol szabadföldi zöldségek árai is kifejezetten magasak, ami annak az egyenes következménye, hogy tavaly borzasztó évet zártak a karfiol- és brokkolitermesztők, akik a normál területeiken kívül plusz területeket is beállítottak, ám az alacsony árak miatt csalatkozniuk kellett. Ezért az idei évben jelentősen csökkent a termőterület, ez okozza a jelenlegi magas árakat.

A nemzetközi logisztikai kapacitások területén a télen nem merült fel semmilyen probléma, tekintettel arra, hogy a spanyol terméskiesés miatt eleve kevesebb volt az exportcikk. Ám Bos szerint az exportőrök a COVID-19 tanulságait is leszűrve ebben a szezonban nagyon figyeltek arra, hogy mindig legyenek elérhető kamionok, ne alakulhassanak ki szűk keresztmetszetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?