Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják ezeket a zöldségeket a magyar piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják ezeket a zöldségeket a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Torma, cékla, répa, retek - mind ismerjük és minden bizonnyal fogyasztottuk is már őket, ennek ellenére nem sokan sorolják a kedvencei közé ezeket a zöldségeket. Pedig rendkívül egészségesek, ráadásul még az áremelkedések ellenére is elérhető áron kínálják őket a boltokban, piacokon. A termőterületük pedig folyamatosan nő, viszont, a répa esetében például a hazai igényeket nem tudják kielégíteni a termelők, akkora rá a kereslet. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy hogyan fest a többi zöldség helyzete jelenleg Magyarországon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha a tormát vesszük górcső alá, akkor érdemes kiemelni, hogy hazánkban jelenleg 570 termelő 1228 hektáron termeszti, a termelők és a termesztő területük 98 százaléka Hajdú-Bihar vármegyében található. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy az elmúlt években új termelők léptek be az ágazatba, és a termesztőterület is számottevően emelkedett. Emiatt jelentős terméstöbblet került a piacra, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a világjárvány, az energiaválság és a háború miatt a fogyasztás csökkent. Ennek következtében a kínálati többletből eredő áresés volt megfigyelhető a piacon. Január legvége óta a Budapesti Nagybani Piacon egy kiló I. osztályú hazai torma 1200-1400 forintba kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan fest a retek helyzete?

A különböző retekfélék még mindig a legnagyobb mennyiségben hajtatott hidegtűrő zöldségfajta idehaza, amely ráadásul továbbra is aránylag kedvező áron elérhető vitaminforrás a téli hónapokban. A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben, ami 40 százalékkal volt több, mint az előző évben. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

  • A hónapos retek (csomó) a Nagybani Piacon 140-160 forintba kerül,
  • a jégcsapretek 440-460 forint,
  • a fekete retek pedig 250-300 forint.

Egyre többen nyúlnak a cékla után Magyarországon

Korábban a NAK és a FruitVeB közös közleményéből kiderült, hogy egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható. Becslések alapján 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már nagyjából 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók. A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul. Míg 2013-2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018-2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés. Ráadásul rendkívül jó áron juthatunk hozzá, a Nagybani Piacon a magyar I. osztályú cékla kilója 250-300 forint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sárgarépából nem tudják a termelők kielégíteni a hazai igényeket

Az Agrárszektornak korábban Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke elmondta, hogy Magyarországon a sárgarépa termőterülete 10-15%-kal is csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése. A magyar termesztők évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépát termesztenek, ám ez nem fedezi teljes mértékben a hazai fogyasztást, megközelítőleg 10 hónapra elegendő. Az import sárgarépa tehát folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban, főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba a hazai boltokban, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa pedig leginkább Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

  • A hazai II. osztályú répa kilója 200-220 forint között mozog a Nagybanin,
  • míg az I. osztályú 250-300 forint.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03