Ezzel a gonddal küzd sok állattartó az EU-ban: megvan, mi lehet rá a megoldás

Ezzel a gonddal küzd sok állattartó az EU-ban: megvan, mi lehet rá a megoldás

agrarszektor.hu
Az állattenyésztést gazdaságosabbá lehetne tenni, ha a haszonállatokat konyhai hulladékkal is lehetne etetni - ez az ötlet most újra terítékre került. Így csökkentenék a takarmány-előállítás ökológiai lábnyomát, valamint jó módszer lehetne az élelmiszer-pazarlás csökkentésére is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A konyhai hulladékoknak az állattartásban történő felhasználásának korlátozása alapvetően humán- és állategészségügyi célokat szolgált. A szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladását, más néven a kergemarhakórt először Angliában ismerték fel 1986-ban. A kórokozó állatról állatra élelmiszerrel terjed, ismert például az a legendás eset, hogy a vizsgálatok szerint az afrikai sertéspestis (ASP) első, vaddisznókon észlelt magyarországi megjelenését is egy eldobott szendvicsdarab okozta. Az EU-ban tilos a gazdasági haszonállatok élelmiszer-hulladékkal történő etetése, amit a (Nébih) szigorúan ellenőriz. Magyarország 2004 óta tagja a közösségnek, de még 2019-ben is előfordult, hogy egy Pest megyei állattartó telepen illegálisan tartott sertésekre bukkantak, az állatokat pedig a súlyos járványügyi kockázat ellenére tiltott módon, moslékkal etették - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A konyhai hulladékok állattartásban történő használatát tehát főleg az állatokra és az emberekre veszélyt jelentő egészségügyi kockázatok miatt tiltják. Használatuk ugyanakkor gazdaságosabbá tehetné az állattartást és a húselőállítás ökológiai lábnyoma is csökkenhetne a takarmányok egy részének kiváltásával. Éppen ezért komoly kutatásokat is elkezdtek ez ügyben folytatni: az ausztrál New England Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogy lehet-e a csirkéket biztonságosan konyhai hulladékkal etetni. Számításaik alapján Ausztráliában például a gazdák mintegy évi 500 millió dollárt takaríthatnának meg, és 5 százalékkal csökkenne az országban a szén-dioxid-kibocsátás akkor, ha ezt bevezetnék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Első hallásra furcsa, sőt, talán aggasztónak is tűnhet mindez, de a biztonságos felhasználás érdekében az élelmiszer-hulladékot a takarmányként történő hasznosítása előtt egy speciális eljárással feldolgozzák, és kis szemcsékké alakítják át, és ezt etetik meg az állatokkal. Az eljárás során a maradékokat alakítják át és sterilizálják, a táp teljesen fertőzésmentessé válik, és így már sertéseknek is adható. A kutatók szerint az így kapott szemcsékkel a baromfik, a sertések, valamint a halak etetése is megoldható úgy, hogy a céltermék gyártása során még dúsítják is a tápot az ehhez szükséges mikrotápanyagokkal és vitaminokkal. A kísérletekben a kutatók egyébként ellenőrizték azt is, hogy az állatok egészségére és a tojás minőségére hogyan hat a speciális takarmány - ezek a vizsgálatok szintén jó eredményt adtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?