Itt az unió nagy terve: ez vár a mezőgazdaságra Európában 2030-ig

Itt az unió nagy terve: ez vár a mezőgazdaságra Európában 2030-ig

Tóth Krisztina
Európa mezőgazdaságának minden eddiginél termelékenyebbé, versenyképesebbé, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá kell válnia, és ennek a változásnak az előmozdításában kulcsfontosságú szerepe van a kutatásnak és innovációnak (K+I) - hangzott el a 2023-as EU AgriResearch Konferencia nyitónapján. A tanácskozás május 31. és június 2. között zajlik Brüsszelben, az esemény a mezőgazdaság, az erdészet és a vidéki közösségek aktualitásait, kihívásait tárgyalja, és hasznos útmutatást és áttekintést nyújt ezen területek támogatásához szükséges jövőbeli kiemelt kutatási és innovációs beruházásokról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Közös Agrárpolitika (KAP) és az összes főbb európai zöld megállapodás - mint a Farmtól az asztalig és a Biodiverzitási Stratégia, az Erdészeti Stratégia, a Talajstratégia és a Vidéki Területek Hosszú távú jövőképe - mind elismerik a K+I fontosságát, hiszen csak ezekkel lehet elérni az ambiciózus uniós szakpolitikai célokat és célkitűzéseket. A konferencia képet ad arról, hogy milyen előnyökkel járnak a kutatási és innovációs tevékenységek a gazdálkodók, az erdészek és a vidéki területeken élők számára, de a résztvevők lehetőséget kapnak arra is, hogy alakítsák a Bizottság hosszú távú uniós kutatási programját a mezőgazdasági ágazatban, valamint javaslatokat fogalmazhatnak meg a Horizont Europe 2025-2027 stratégiai tervvel kapcsolatosan is.

Az elmúlt évtizedben átfogó lépéseket tettünk a K+I területén, és most már a gyakorlatban is látjuk az eredményeket: már rengeteg innovatív megoldás és új tudás áll készen a gyakorlati felhasználásra. A környezet, a gazdálkodási körülmények változtatása ugyanakkor újabb és újabb is kihívást jelent a mezőgazdaság számára, de számos új lehetőséget kínál gazdálkodóink, erdészeink és vidéki közösségeink számára

- mondta el a megnyitón Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa. Hozzátette: a tét nagy, és továbbra is teljesítenünk kell. Ma félúton járunk a Horizont Európa megvalósítása terén, ami az EU történetének legambiciózusabb K+I programja, amely példátlan mértékű finanszírozást irányoz elő a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a vidéki területek számára. A biztos beszélt arról is, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a következő EU-s K+I programról és a 2027 utáni KAP-ról. Éppen ezért időszerű az ígéretes K+I megoldások bemutatása, az ágazat döntéshozóival, kutatóival, tudományos munkatársaival való párbeszéd újraindítása, és ennek remek kerete ez a konferencia is, hiszen a megjelentek javaslatokat, tanácsokat fogalmazhatnak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek legyenek K+I prioritásai az elkövetkező években.

A konferencia első napján plenáris előadások és panel beszélgetések keretében áttekintették a gazdálkodók előtt álló legfontosabb kihívásokat és lehetőségeket. Az előadások és beszélgetések arra fókuszáltak, hogy hogy milyen K+I intézkedésekre van szükség az uniós szakpolitikák és a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési agenda kihívásainak eléréséhez, valamint az, hogyan hajtsuk végre ezeket az EU-n belüli és globális hatások megerősítése érdekében.

Az első EU AgriResearch Konferenciát 2016-ban tartották, ami nagyban hozzájárult az EU mezőgazdasági kutatásával és innovációjával kapcsolatos hosszú távú stratégiai kialakításához. A tanácskozások fontos eszközei annak, hogy az EU a társult országokkal, a magánszektorral, alapítványokkal és más érdekelt felekkel kialakított kutatási és innovációs partnerségben is egyesítse az erőit, és ezáltal képes legyen felgyorsítani a gazdálkodási rendszerek átalakítását. Az eddigi konferenciák az agroökológiára, az állategészségügy és állatjólét javítására, valamint az adatok és a digitális megoldások mezőgazdasági potenciáljának növelésére összpontosítottak. A közös munka egyik fontos vívmánya két évvel ezelőtt elindított 'A Soil Deal for Europe' (Európai Talajegyezmény) amelynek keretében 100 élő laboratóriumot és lighthouse farmokat hoztak létre több mint ezer helyi kísérleti és teszt bázissal Európa-szerte annak érdekében, hogy 2030-ra elérjük az egészséges talajokra való átállást.

Címlapkép forrása: Tóth Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?