Meglepő hírek érkeztek: durva, ami a gabonaárakkal történik

Meglepő hírek érkeztek: durva, ami a gabonaárakkal történik

agrarszektor.hu
A márciusi eredménnyel már 12 hónapja csökken a nemzetközi élemiszerárak mutatója, köszönhetően a gabonafélék és a növényi olajok alacsony világpiaci jegyzésének - adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi, az előző hónaphoz képest 2,1%-kal zárt alacsonyabban márciusban, és a 126,9 pontos szintje 20,5%-kal marad el a tavaly márciusi csúcstól. Az kínálati bőség, a mérsékelt kereslet és a fekete-tengeri gabonakezdeményezés kiterjesztése mind hozzájárultak a további eséshez.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gabonafélék árindexe 5,6%-kal zuhant február óta, élen a búzával, melynek világpiaci ára 7,1%-ot esett főleg az erős ausztrál kibocsátás, a kedvező európai uniós termelési kilátások, az orosz kínálat és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport hatására. A kukorica ára 4,6%-kal csökkent a brazil termés körüli várakozások miatt, míg a rizs ára 3,2%-ot mérséklődött a globális piacon a legjelentősebb termelő országokban (India, Vietnám, Thaiföld) zajló vagy küszöbön álló aratás közepette. A növényi olajok árindexe átlagosan 3%-kal zárt alacsonyabban februárhoz és 47,7%-kal a tavaly ilyenkori értékéhez képest, miután a bőséges készletek és a nyomott kereslet hatására a szója-, a repce- és a napraforgó olaj jegyzése is csökkent. Ez szinte teljesen ellensúlyozta a megnövekedett pálmaolaj árakat, ami a délkelet-ázsiai áradások és az időszakos indonéz exportkorlátozások révén kialakult alacsony kibocsátás miatt következett be - írja a FAO.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még az árak csökkentek globálisan, a nemzeti piacokon még mindig nagyon magasak és emelkednek, további élelmezésbiztonsági kihívásokat generálva. Ez különösen igaz a nettó élelmiszer-importőr országok esetében, ahol sokszor a valutájuk gyengülése a dollárral vagy euróval szemben vagy az államadósság növekedése csak tovább rontanak a helyzeten

- hangsúlyozta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.

A tejtermékek árindexe 0.8%-kal csökkent márciusban. A vaj azonban drágult a kereslet erősödésével, míg a sajt olcsóbb lett a globális piacokon a vezető ázsiai importőrök alacsonyabb érdeklődése és a főbb exportőrök nagyobb készletei okán. Ezzel szemben a FAO cukorár indexe 1,5%-ot emelkedett egy hónap alatt, elérve a 2016 októbere óta mért legmagasabb szintet. A trend tükrözi a termelési kilátások körüli aggodalmakat India, Thaiföld és Kína vonatkozásában, miközben az esést fékezte az aratás előtt álló brazil cukornád bőséges mennyisége és a nyersolaj árának csökkenése, ami magával hozta a bioetanol iránti kereslet mérséklődését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A húsfélék alig, átlagosan 0,5%-kal drágultak. A marhahús jegyzése nőtt, miután az amerikai piac beárazott egy esetleges ellátási szűkösséget, a sertéshús magasabb ára pedig főleg az ünnepek előtti európai kereslet-növekedést tükrözte. Hiába a madárinfluenza felbukkanása számos nagy exportőr országban, a baromfihús ára már kilenc hónapja folyamatosan csökken a gyengélkedő importkereslet miatt. A legújabb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében a FAO szakértői 786 millió tonnára emelték az idei búzatermelésre vonatkozó becslésüket, ami így 1,3%-kal marad el a közel rekordmennyiségű tavalyitól. Hatalmas területek lettek bevetve Ázsiában, azonban Észak-Afrikában és Dél-Európában a száraz időjárás érezteti hatását.

A déli féltekén a kukoricával bevetett terület és a termelési kilátások Brazíliában sosem látott magasságokba csaphatnak, amit a tartós kereslet is segít. Dél-Afrikában is jó termés várható, ezzel szemben Argentínában a tartós aszály kedvezőtlen volt a kukorica számára is. A FAO 2022-re vonatkozóan is emelte a gabonafélék várható termésmennyiségét 2 777 millió tonnára, ami 1,2%-kal kevesebb 2021-hez képest. A globális rizskibocsátás a 2022-23-as szezonban elérheti az 516 millió tonnát, alig 1,6%-kal elmaradva az azt megelőző időszak rekordtermésétől. Az egy évvel korábbihoz képest a globális gabonakereskedelem ebben a szezonban 2,7%-kal 469 millió tonnára is zsugorodhat. A csökkenésben főként a szemestermények várhatóan kisebb kereskedelme játszik szerepet, míg a globális búzakereskedelem még bővülhet is. A rizs nemzetközi piaca 2023 becslések szerint 5,2%-kal marad el a 2022-es rekordszinttől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?