Eldurvult a helyzet Romániában: már a forgalmat is bénítják a gazdák

Eldurvult a helyzet Romániában: már a forgalmat is bénítják a gazdák

MTI
Országos tüntetést szerveztek Romániában pénteken a gazdaszervezetek az ukrán gabonával és más mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelve. A gazdák képviselői Bukarestben munkagépekkel vonultak az Európai Bizottság romániai képviseletének székháza elé, és az ország számos megyéjében a városok bejáratainál, a kormánybiztosi (prefektusi) hivatalok előtt tüntetnek, az országutakon pedig forgalomlassítással demonstrálnak. A gazdaszervezetek bejelentették, hogy a bolgár-román határon csatlakoznak a bolgár gazdák több napja tartó akciójához, és más határátkelőknél, illetve autópályák felhajtóinál is "mozgó úttorlaszokat" alakítanak ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A bukaresti megmozduláson a gazdák egyebek mellett "Ne importáljuk a háborút!", "Másképpen termelünk, együtt értékesítünk?!" feliratú táblákat emeltek a magasba, arra utalva, hogy a Kelet-Európában ragadt, most vámmentesen behozott ukrán mezőgazdasági termékek azért olcsóbbak a hazai árunál, mert az ukrán termelőknek nem kell betartaniuk a szigorú uniós előírásokat. Az Agerpres hírügynökség szerint a megmozdulást a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség (AAC) szervezi, mert a gazdák elégedetlenek azzal a megoldással, amelyet az Európai Bizottság (EB) kínált az agrár-élelmiszeripari ágazatban az ukrajnai háború miatt jelentkező problémákra és súlyos egyensúlyzavarokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közleményükben az AAC képviselői hangsúlyozták, a romániai gazdáknak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségük, arra, hogy európai társaikkal azonos feltételek mellett folytathassák tevékenységüket, és hogy az európai és hazai döntéshozók támogassák és védjék őket. Az ukrán árura vonatkozó vámok tavalyi teljes eltörlése a szomszédos országokba exportálta a háború hatásait a kereskedelem terén egy akaratlan dömpinghatás révén, mivel önköltség alatti értékesítésre ösztönözte az ukrán gazdákat, miközben az áruforgalom növelését erőltette. Ez nem segíti őket abban, hogy a növekvő inputköltségek mellett újraindítsák termelési ciklusukat, de súlyosan megzavarta a romániai piacot - idézte az AAC közleményét az Agerpres. A romániai gazdák elégedetlenek azzal, hogy Románia csak a 18 százalékát kapta meg az Európai Unió válságkezelési tartalékából származó forrásoknak, holott logisztikai platformként szolgált az ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 60 százalékának tranzitjára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság március 20-án közölte: 56,3 millió euró pénzügyi segítséget nyújt a válságalapból a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. A román vezetők szerint az EB ki fogja egészíteni a kártérítést, miután a múlt héten beharangozott, Romániának szánt 10 millió eurós támogatást a román termelők a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek nevezték. A Digi24 hírtelevízió szerint a tiltakozások hatására az EB áprilisban további 75 millió eurós kárpótlást fog kiosztani. Múlt héten közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb - a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő - uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedő mezőgazdasági termelők támogatására. A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió (EU) belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport. A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehet kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?