Eldurvult a tüntetés Erdélyben: már az emésztőgödörbe öntötték a tejet a gazdák

Eldurvult a tüntetés Erdélyben: már az emésztőgödörbe öntötték a tejet a gazdák

MTI
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai. A megmozduláson drámai módon jelezték a problémájukat: emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja tartott tiltakozó akciót a Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen. A megmozdulás oka az volt, hogy április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni az általuk termelt tejet. Daniel Frei, a több erdélyi megye termelőit összefogó szövetség elnöke elmondta, hogy a gazdák Erdély-szerte nehéz helyzetbe kerültek.

Negyvennyolcezer liter tejet termelünk naponta, és nincs kinek eladni. Kénytelenek vagyunk elajándékozni, hogy ne romoljon meg

- mondta Daniel Frei.

A szakember kifejtette, hogy a gazdák csekély összeget, 1,4 lejt (108 forint) kérnek egy liter tejért, ami alig fedezi költségeiket, de még így sem tudják eladni. Eközben a romániai üzletekben literenként 5 és 15 lej (384-1152) közötti áron lehet tejet vásárolni. Daniel Frei szerint a kormánynak kellene megoldást találnia a szerinte tarthatatlan helyzetre, és közvetíteni a tejtermelők és -feldolgozók között. A BOVICOOP elnöke rámutatott: sok farmnak a léte múlik ezen, ugyanis számos tejtermelő ki sem tud lépni a szektorból, mivel uniós támogatással hozta létre vállalkozását.

A Digi24 hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy Románia tejfogyasztása 2015 és 2020 között 10%-kal nőtt. Az ország jelenleg 25-ször több tejet importál, mint 1989-ben. A legnagyobb mennyiségben Magyarországról érkezik a tej, de lengyel, cseh, német és görög tej is kerül a romániai üzletek polcaira. Eközben a tejtermelés szempontjából Románia uniós szinten az utolsó helyen van. A szakma szerint ennek fő oka, hogy a román kormány kevésbé támogatja a gazdákat, mint más európai uniós országok. A Digi24 szerint a román szarvasmarha-tenyésztők évi 73 eurós támogatást kapnak egy állat után, míg Bulgáriában 189 euró, más uniós államokban pedig több száz euró támogatás jár, így ott a gazdák olcsóbban tudják megvételre kínálni a tejet is .

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?