A legrosszabbon már túl vannak a tejtermelők, de korai még pezsgőt bontani

A legrosszabbon már túl vannak a tejtermelők, de korai még pezsgőt bontani

Nem kiemelkedően jövedelmező, de legalább nyugodt éve lehet a hazai tejtermelésnek az idei, amelyben a kissé megtépázott ágazat újra rendezheti sorait. Erre az elmúlt két év hullámvasútra emlékeztető piaci mozgásai után rá is szorul a korábban jól teljesítő szektor, diadalmenetre azonban idén sem lehet számítani, legfeljebb egyfajta egyensúly kialakulására.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Nehéz éveken van túl a hazai tej-termékpálya, amelynek termelési fázisa talán az egyetlen állattartási szegmens volt 2023-ban, amely nem tudott részesülni az állattenyésztés felívelő időszakából. Az elmúlt időszakban az ágazat nagy hullámhegyeket és – völgyeket is megélt.

Hullámvasúton az árak

A nyerstej szükségtelenül volt drága 2022 novemberében és decemberében, az áremelést eltúlozták az ágazati szereplők. A hazai fogyasztói keresletre tekintet nélkül olyan mértékű tejtermék-áremelés történt - ami a nyerstejre is vonatkozott - amit már nem viselt el a magyar fogyasztó.

– mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász.

Hozzátette: ezt később korrigálnia kellett az ágazatnak, és amennyire szükségtelenül túllőttek az árakkal 2022 őszén, ugyanúgy most a másik oldalra leng ki az inga.

Jelenleg a felvásárlási árak lementek arra a szintre, amely már nem hoz nyereséget a termelőknek, tehát jelen pillanatban a tejtermelők nagy része örül, hogyha nullára kifut. Most a nyerstej átlagára 150 forint felett alakul, ami a 214 forintos 2022-es decemberi átlagárhoz képest hatalmas zuhanás. Ez a 150 forint nyomorúságos ár, ismerve a költségeket ez gyakorlatilag csak a kiadásokat fedezi, hasznot nem hoz.

Nyugodt év jöhet

Fontos ugyanakkor, hogy 2024 a takarmányköltségek oldaláról nézve nyugodt évnek tűnik. Ez vonatkozik az abraktakarmányra, szójadarára is, és igaz a tömegtakarmányra is, mert ilyen csapadékos év már régen volt – fogalmazott a szakértő.

Eközben a hazai fogyasztói kereslet szűkösségét nézve a közeljövőben tejtermék árat emelni szinte lehetetlen lesz a szakember szerint, ez pedig visszahat a nyerstej-árakra is. Összességében ezek miatt Raskó György úgy véli:

jól kiszámítható, nyugodt év lesz a 2024-es, de ez nem jelenti azt, hogy a jövedelmezőség oldaláról jelentős javulás történne. Arra mindenképp lehet számítani, hogy romlás viszont nem lesz.

Arra a kérdésre, hogy a csökkenő takarmányárak nem helyeznek-e nyomást a nyerstej áraira, a szakértő úgy válaszolt: a nemzetközi árak emelkedése miatt ez nem lehetséges most. Ha ilyen kísérletekkel szembesülnek a termelők, akkor inkább a spotpiacon értékesítik a tejet, ahol jelenleg 65-70 centet kapnak érte. Mindezek miatt nem várható további árcsökkenés a felvásárlásban.

A nyerstej árának alakulása az elmúlt tíz évben
A nyerstej árának alakulása az elmúlt tíz évben

Nehezen reagál az ágazat

A tejszektort is súlyosan érintette az elmúlt két év megváltozott gazdálkodási környezete. Ezt támasztja alá, hogy évtizedes növekedés után 2022-ben és tavaly is csökkent a tejtermelés, és üzembezárások is történtek – értékelte a helyzetet az Agrárszektornak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője. Emlékeztetett:

az ágazat hosszú termelési ciklusa és hatalmas beruházási költségei miatt a mezőgazdaság nehézipara, a gyors változásokat tudja a legnehezebben kezelni. Pedig ebből kaptunk mostanában a legtöbbet.

Amikor arról beszélünk, hogy a növénytermesztés válságához képest tavaly az állattartók viszonylag kedvezőbb helyzetben voltak, akkor ehhez hozzá kell tenni azt, hogy a tejtermelők számára ez azért volt másképpen, mert a nyerstej árának erőteljes esése csak 2023 augusztusában ért véget. A kontinensszinten is érzékelhető fizetőképes keresletcsökkenés, a kereslet szerkezetének az alacsony árú termékek irányába fordulása miatt zuhanó tejárak miatt a takarmányköltségek csökkenése a tejtermelők számára csak az év utolsó hónapjaiban fordította pozitívba átlagosan a jövedelmezőséget.

Ez ugyan azóta is tart, de az önköltségek, a hatékonyság függvényében ezen átlagok mögött nagy a szóródás. Megjegyzem, az exportra kerülő nyerstej ára is augusztus követően haladta meg a belföldit. Decemberre a különbség 10 forint fölé emelkedett kilogrammonként. Ez a hazai tejtermelés mintegy tizedét érinti

tette hozzá a banki szakember.

Rendeződhet a helyzet?

Ami az idei várható tendenciákat illeti, Fórián Zoltán is úgy vélte, hogy a takarmányárak érdemi emelkedésére nem kell számítani, miközben a világpiaci kereslet lassan kezd helyreállni, ami a tejipari kereslet emelkedését hozza magával, bár igen kis mértékben és lassan.

Magyarul, az év eleji szokásos alacsony keresletű időszakot követően a tejárak lassú emelkedésének folytatódására számítok. A termelő és a fogyasztó között persze a tejipar is fontos szeme láncnak. Ott a kereslet visszaesése és a költségek emelkedése súlyosan érinti a nyereségtermelő képességet.

Mindezt az is alátámasztja, hogy a világ legtöbb tejtermelő térségében szintén elindultak felfelé a tejárak. Ráadásul az EU-ban a termékek árai is felfelé korrigálnak.

Korrektebb jövedelemelosztás kell

A szakértő úgy vélte, a nehézségek ellenére a tejágazat továbbra is perspektivikus területnek számít banki szempontból, az ügyfeleket pedig egyre inkább tanácsadással, stratégiai elemzésekkel is segítik.

A tejtermelők helyzete ebben az évben csak abban az esetben tud javulni, ha tejvevő partnereik is több levegőhöz jutnak. Az értékláncon belüli egymásra utaltság fokozódik, javulnia kell a jövedelemosztozkodásnak ahhoz, hogy minden láncszem működése fenntartható tudjon maradni.

Nem mindenki bírta a helyzetet

2022-ben 2,8%-kal, míg 2023-ban 3,7%-kal esett a hazai tejfelvásárlás. Ezen folyamatok mögött egyértelműen a telepbezárások és a tejelő állomány csökkenése áll – hívta fel az Agrárszektor figyelmét Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hozzátette:

az elmúlt év végén ugyan enyhült a csökkenés üteme - novemberben és decemberben már nem esett a nyerstej felvásárlásunk éves bázison -, de mindezt érdemben csak néhány hónap múlva tudjuk kiértékelni.

A költségek mérséklődése nem minden tejtermelőnél követte le a nyerstejár 25%-ot meghaladó éves csökkenését, így sok tejtermelőnek nem maradt más lehetősége, mint a telep bezárása, illetve a tejelő állomány értékesítése.

A tejárakról szólva kijelentette: a decemberi hazai nyerstej átlagár 161,98 Ft/kg, az elmúlt hónapokban havonta 2-3 Ft-ot emelkedett a termelőknek fizetett ár. A tejárak itthon a kötelező írásos szerződések kötelező részét képezik. Az általában egy, ritkábban két évre kötött szerződésekben többnyire az EU-s átlagárhoz, kisebb mértékben a spot árakhoz, illetve az AKI árakhoz kötöttek a nyerstej árak. Ez azt is jelenti, hogy a nyerstej árak nem közvetlenül a költségektől függnek.

A viszonyítási pont jelentősége

A hazai árak általában 2-3 hónappal követik a spot piaci folyamatokat, de az EU 5-6 legnagyobb tejtermelő országának árai, de az uniós nyerstej kínálat is meghatározó szereppel bírnak annak kapcsán, hogy milyen is lesz az árak alakulása.

A mögöttünk álló két turbulens évben – különösen az árfolyamingadozások mellett – nem volt mindegy, hogy EU-s árakhoz, spot árakhoz vagy egyéb mutatókhoz kötött tejárakat tartalmaztak a szerződések.

A mérleg adatokat május 31-e után ismerhetjük csak meg, de egy több lábon álló, tejtermelést is folytató telepnél nem is lehet tisztán látni az eredményeket. Az elmúlt két évben csökkent a felvásárlás, telepek zártak be, ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy sokan nem bírták a versenyt

tette hozzá Harcz Zoltán.

Úgy vélte: az infláció enyhülése, a normális gazdasági viszonyok visszatérése a tejfeldolgozók számára is hasznos lenne, hiszen, ha a reálkeresetek is növekedésnek indulnak, akkor növekedhet a tej és tejtermék fogyasztás az országban. A tejipari szereplők várják a feldolgozóipari beruházási támogatások meghirdetését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?