Gondok a brit tejágazatban: sok termelő lehúzhatja a rolót

Gondok a brit tejágazatban: sok termelő lehúzhatja a rolót

agrarszektor.hu
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben az NFU érdekképviseleti szervezet által a brit tejtermelők körében végzett felmérés megállapításait ismerteti. Az Egyesült Királyság Nemzeti Gazdaszövetségének felmérési eredményei aggasztóak, mivel a tejágazat jövője bizonytalan. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A brit gazdák stabil és fenntartható jövőjének megteremtését célul kitűző, Anglia és Wales egyik legjelentősebb érdekképviseleti szerve, az NFU által 2023-ban közzétett, közel 600 brit tejtermelő körében végzett tejtermeléssel kapcsolatos szándékfelmérés szerint a brit termelők közel 10%-a úgy véli, hogy 2025-re valószínűleg leállítja a tejtermelését, szemben az előző felmérés során mért 7%-os értékkel. Az Egyesült Királyság Nemzeti Gazdaszövetségének felmérési eredményei aggasztóak, mivel a tejágazat jövője bizonytalan. Az alacsony árak, az elégtelen hozamok, az ingadozó piacok és a gazdaságon belüli szükséges beruházások mértéke miatt a brit tejtermelők közül sokan így válaszoltak a felmérésre. Emellett az inputárak emelkedése, beleértve a takarmányárak 84%-os, az energiaárak 83%-os és a műtrágyaárak 74%-os emelkedését, mind-mind aggodalomra adnak okot - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az évi 1 millió liternél kevesebb tejet előállító, kisebb termelőket érinti leginkább a jelenlegi piaci helyzet, mintsem azokat, akik nagyobb mennyiséget előállítanak elő. A kisebb vállalkozások pedig nagyobb valószínűséggel szüntetik be a termelést az elkövetkező években. A gazdálkodók további 23%-a mondta azt, hogy "bizonytalan" abban, hogy vállalkozása 2025 márciusa után is folytatja-e a tejtermelést és alaposan átgondolja a jövőjét az ágazatban. A Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács, az AHDB adatai alapján jelenleg Nagy-Britanniában a becslések szerint 7500 tejtermelő van, ami 4,8%-os csökkenést jelent a 2022-es értékhez képest.

A termeléssel felhagyók több mint egyharmada, 36%-a a nyugdíjba vonulás miatt szünteti be a tevékenységét és csaknem egyötödük, 18%-uk pedig átadja gazdaságát a következő generációnak. A válaszadók közel háromnegyede (74%) a mezőgazdasági munkaerőhiányt is a növekedés akadályaként emelte ki. A termelést leállító gazdálkodók több mint fele (52%) pedig nem tud lépést tartani azon beruházási mértékkel, amelyre a vállalkozásuknak szüksége lenne ahhoz, hogy a különböző előírt követelményeknek megfeleljenek. Az egyik ilyen tényező a hígtrágya tárolása, amely a többség (91%) számára a legfőbb aggodalmat jelenti, amikor a termelésének jövőbeni növelését mérlegeli.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért az NFU arra törekszik, hogy a tejtermelők minél könnyebben hozzáférhessenek a környezetvédelmi keretrendszerben rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségekhez, mint például a DEFRA Hígtrágya-infrastruktúra támogatás és a Fenntartható Mezőgazdasági Ösztönző támogatás (SFI - Sustainable Farming Incentive), hogy a továbblépéshez szükséges támogatásokat igénybe tudják venni. Ahogy az NFU Tejipari Tanácsának elnöke, Michael Oakes mondta:

Az infláció és a termelési költségek veszélyeztetik a tejtermelés hosszú távú ellenálló képességét, ami a brit tejtermelők körében "bizalmi válsághoz" vezet. A felmérés eredményei szerint az ellátási lánc méltányossága, pártatlansága és korrektsége kulcsfontosságú tényezők, a tejtermelők közel 90%-a szerint mindezek fontos tényezők a tejtermelés jövőbeli támogatása szempontjából. A várhatóan még ebben az évben életbe lépő, az egész iparágra kiterjedő új szerződési szabályozásnak támogatnia kell a méltányosabb, átláthatóbb és elszámoltathatóbb ellátási láncokat. A brit tejtermékek iránti növekvő globális kereslet miatt tudjuk, hogy ágazatunk előtt hosszú távon fényes jövő áll. Ahhoz, hogy ezt a potenciált maximálisan kihasználhassuk, a kormánynak továbbra is együtt kell működnie velünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő környezetvédelmi, szabályozási és kereskedelmi keretet a kiváló minőségű, tápláló és fenntartható élelmiszerek előállításának támogatásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?