Áramlik ki a magyar tej külföldre: ki nem találnád, hova viszik

Áramlik ki a magyar tej külföldre: ki nem találnád, hova viszik

agrarszektor.hu
Romániában már évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm az országban, a tejhozam pedig folyamatosan csökken. Ezzel szemben az 1989-es rendszerváltás óta elképesztő mértékben, mintegy 1846 százalékkal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke a szomszédunkba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár 2023-ban már kevesebb tejet importáltak, Románia továbbra is rendkívüli mennyiségű élelmiszert vásárol külföldről. A legfrissebb adatok alapján az év első felében mintegy 626 088 tonna tehéntejet gyűjtöttek be a feldolgozóüzemek Romániában, 12,1%-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában - írta meg a Világgazdaság. A bukaresti statisztikai intézet (INS) által közzétett kimutatás szerint a vizsgált időszakban a legnagyobb termelésnövekedést, 1,3%-ot a fogyasztásra szánt tejfölnél jegyezték, a legnagyobb, 8,7%-os csökkenést pedig a savanyú tejnél (joghurt, ivójoghurt, aludttej és más hasonló tejtermékek).

A nyerstej-import 38,2%-kal esett vissza idén január 1-je és június 30-a között az előző év azonos időszakában jegyzetthez viszonyítva. Idén júniusban az előző hónaphoz mérten a romániai feldolgozóüzemek által átvett tehéntej mennyisége 5,9%-kal csökkent. Az előállított vaj mennyisége csökkent a legnagyobb mértékben, 15%-kal, a nyerstej-import 26,9%-kal esett vissza májushoz viszonyítva. Tavaly júniushoz képest az idei év hatodik havában a tejfeldolgozók 7,3%-kal nagyobb mennyiségű tehéntejet vettek át Romániában. A legnagyobb termelésnövekedést, 9,7%-ot a vajnál jegyezték, a legnagyobb, 5,5%-os csökkenést pedig a savanyú tejnél (joghurt, ivójoghurt, aludttej és más hasonló tejtermékek). A nyerstej importja 36,9%-kal csökkent júniusban 2022 júniusához mérten.

A legtöbb tej Magyarországról érkezik Romániába

Ezzel együtt Románia hatalmas tejimportőrnek számít, évente több mint 220 millió liter tejet vásárol külföldről, Európa számos országából. A legtöbb tej Magyarországról érkezik a romániai boltokba ebből az élelmiszerből: tavaly több mint 65 millió euró értékben importáltak tejet Romániába magyarországi cégek. A Romániába irányuló bevitel tekintetében Lengyelország következik a sorban (évi 11 millió euró), majd Csehország (8 millió euró), Németország (6 millió euró), ugyanakkor Írország és Spanyolország is ellátja tejjel a romániai háztartásokat. Nem véletlen, hogy Románia sereghajtó az Európai Unióban a tejtermelés terén, itt az egy állatra jutó tehéntej mennyisége 3362 kilogramm, szemben például Dániával, ahol ennek a háromszorosát állítják elő. Az országban évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm, zsugorodik a háztáji szarvasmarhatartás, csökken a tejhozam, ennek következtében az 1989-es rendszerváltás óta szédítő mértékben, 1846%-kal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke.

A romániai állattenyésztők a nyomott árakra panaszkodnak, hiszen miközben egy liter tej előállítási költsége két lejbe (154 forintba) kerül, a felvásárlók jelenleg egy lej körüli összeget kínálnak a gazdáknak. Összehasonlításképpen tavaly ősszel a nyerstej felvásárlási ára még 2,80 lej körül mozgott. Emiatt idén tavasszal egy tartálykocsi tejet öntöttek el tüntető gazdák az erdélyi Szilágy megyében, tiltakozva az alacsony tejfelvásárlási árak ellen. 

A romániai termelők, feldolgozók, nagykereskedők és áruházláncok - a bukaresti kormány közvetítésével - áprilisban abban állapodtak meg, hogy májustól hat hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél (539 forint) drágábban eladásra kínált tej fogyasztói árának legalább 20%-os csökkentés érdekében. 

A megállapodás a romániai eredetű tejre vonatkozik, a legalább 20%-os árkedvezményt pedig a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban (legalább 10-10%-os árcsökkentést vállalva) osztották el egymás között. Ennek köszönhetően a Romániában előállított tej polc-ára átlagosan több mint 20%-kal csökkent, majd a tendencia a kereskedelmi árrést korlátozó kormányrendelet hatására folytatódott. A bukaresti Versenytanács elemzése szerint a telemea (román sajtféleség) közel 13%-kal, a joghurt 9%-kal, a tej 7,8%-kal volt olcsóbb augusztus első hetében, mint júniusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?