Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok
A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen. Az állati fehérje iránti növekvő globális igény kielégítése mellett hozzá kell járulniuk a globális élelmezésbiztonsághoz és nem utolsó sorban válaszokat kell adniuk az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.
Soha nem volt nagyobb igény idehaza - a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat akaratlanul vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni - tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is.
A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a magasvérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében. A tej és tejtermékek mind mennyiségileg, mind minőségileg a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett a kalciumfelvételünk 60-70%-a ezen élelmiszerekből származik. Az ásványi anyagok közül említésre méltó még a magnézium, a foszfor és a cink is, továbbá nem hagyható figyelmen kívül a sajtok nagy nátriumtartalma sem.
A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. Az idei évben a Tej Terméktanács 2023. június 6-án szervezi meg Tej Világnapi rendezvényét.