Elzárták a román-magyar határ egyik átkelőjét a tiltakozó gazdák

Elzárták a román-magyar határ egyik átkelőjét a tiltakozó gazdák

agrarszektor.hu
Elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét szerdán az immár napok óta tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az egyes gazdaszervezetek képviselői már hétfőn este megegyeztek a román mezőgazdasági minisztériummal követeléseik teljesítéséről, a román gazdák spontán tüntetései szerdán is folytatódtak. A Nagykároly környéki gazdák délben a román-magyar határra, a csanálosi (Urziceni) határátkelőhöz vonultak, ahol előbb az egyik, majd mindkét sávot lezárták traktorjaikkal, akadályozva a határátkelést - írta a román rendőrség közlekedési osztálya.

A tiltakozó gazdák napok óta követelik egyebek között a kamionok számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjainak csökkentését, a hektáronkénti állami támogatás megemelését, az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását és a gázolaj jövedéki adójának eltörlését. Emellett egyenlő versenyfeltételeket kérnek a szállításban, és szükségesnek látják egy minimális referenciatarifa bevezetését Spanyolország és Magyarország mintájára. Követelik továbbá a parlament létszámának csökkentését a korábbi referendumnak megfelelően. Követeléseik között szerepel még 50 százalékos jövedelemadó-csökkentés a mezőgazdasági alkalmazottak számára, az elektronikus számla eltörlése az egymillió eurónál kisebb forgalmú cégek számára, és a földterületek eladásának megtiltása külföldiek számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint szerdán a gazdák 40 munkagéppel vonultak a határátkelőhöz. A Presa SM román hírportál azt írta, Szatmár megye prefektusát is a helyszínre várják, hogy tárgyaljon a tiltakozókkal. A hírportál szerint a Facebookon szerveződő tiltakozók azt is felvetették, hogy a román-ukrán határra vonulnak, és a halmi határátkelőt is elzárják. Miután Radu Roca Szatmár megyei prefektus a csanálosi határátkelőhöz érkezett és tárgyalt velük, a gazdák feloldották a blokádot - írta a Szatmár.ro. A hírportál szerint a gazdák két órán keresztül állták el a határátkelőhöz vezető utat gátolva a ki- és belépést. A Nagykároly környéki tiltakozók közölték: összesen több ezer hektár területen gazdálkodnak és állattenyésztéssel is foglalkoznak. A kormány képviselője megígérte: meghallgatja és továbbítja követeléseiket a bukaresti szaktárcának.

Támogatásáról biztosította a gazdákat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, az MTI-nek küldött közleményben hangsúlyozta: a gazdatársadalom követeléseinek nagyrésze jogos, "egy kis jóindulattal" a román kormány teljesíthetné ezeket.

A kormány lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat, ezért az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, továbbá egy olyan országos mezőgazdasági program megalkotását, amely hektáronként minden romániai gazdának további 100 eurós támogatást biztosít az APIA-s támogatás mellett az elkövetkezőkben, és minden évben aktualizálja a gázolaj árának a növelését

- írta az érdekvédelmi szervezet, aláhúzva: erre a gazdák jövedelemkiesésének pótlása miatt van szükség.

Az elmúlt időben a gazdák tevékenységét jelentősen befolyásolta az orosz-ukrán háború okozta gabonadömping, amely felborította az agrárpiacot uniós szinten és eltorzította annak működését. Az RMDSZ kiáll a gazdák mellett és minden segítséget megad nekik, amelyet demokratikus eszközökkel el tud érni a parlamentben ellenzékből

- idézte a közlemény Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselőt, aki szerint "a román kormány elsődleges feladata megvédeni a saját gazdáit".

A román-ukrán határon szerdán is félszáz traktorral és más járművel vonultak a szeretvásári (Siret) határátkelőhöz a román gazdák, gátolva a határátlépést. Alina Petraru, a határrendészet Suceava megyei területi kirendeltségének szóvivője közölte: hétfő délután óta ukrán oldalról egyetlen kamion sem lépett be Románia területére a tiltakozás miatt. A 20 kilométeren feltorlódott román kamionokat szerdán elkezdték beengedni a határátkelő területére, Ukrajna irányába. A tiltakozás folytatásával fenyegettek kedden a Kovászna megyei gazdák is, sérelmezve, hogy nem tudtak egyeztetni a prefektussal követeléseikről. Eközben a News.ro azt írta, hogy Konstanca megyében a rendőrség 30 tiltakozónak bevonta a gépkocsivezetői engedélyét, mert kedden délután nem a nekik szánt sávban közlekedtek a konstancai kikötőhöz vezető autópályán. A tiltakozók azt állították, hogy a csendőrség utasítására váltottak sávot, de a csendőrök cáfolták, hogy ilyen utasítást adtak volna.

Romániában kedden 76 pontosra bővített követeléslistát terjesztettek a kormány elé az egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók, és bejelentették, hogy tovább folytatják az ország számos térségére kiterjedő demonstrációsorozatukat. Erre azután került sor, hogy több - a spontán akciók szervezésétől elhatárolódó, de a tüntetőket szolidaritásukról biztosító - gazdaszervezet hétfőn 13 pontos intézkedéscsomagról állapodott meg a mezőgazdasági miniszterrel, vezetőik pedig bejelentették, hogy részükről a tiltakozás véget ért.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?