Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

Határozott támogatást kér a kormánytól a lengyel agrárkamara

agrarszektor.hu
A lengyelországi agrárkamarák tanácsának (KRIR) elnöksége gazdatámogatási intézkedéseket kért Donald Tusk kormányfőtől és az illetékes miniszterektől a belső mezőgazdasági piac megerősítésére - közölték a szervezet honlapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KRIR elnöke, Wiktor Szmulewicz által jegyzett közlemény szerint a szervezet hasonló intézkedéseket vár Donald Tusktól, mint amilyeneket az előző kormány hozott tavaly a gazdák megsegítésére. Megemlítették a gabonafélék, a tej és a sertés utáni támogatásokat, valamint a műtrágya és üzemanyag csökkentett árát is. Emellett kedvezményes hitelek biztosítását is szorgalmazzák. Az intézkedésekre a mezőgazdasági ágazat stabilitásának érdekében van szükség - írják.

A lengyel gazdák múlt péntek óta új, március 10-ig tartó tiltakozást indítottak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen. A tüntetők újra blokád alá vették az összes ukrán határátkelőt, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is. Vasárnap a tiltakozók a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn három ukrán kamionból kiengedték a szállított gabona egy részét az úttestre. Az incidens miatt ügyészségi eljárás indult Lengyelországban.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatban Czeslaw Siekierski tárcavezető bocsánatot kért a lengyel gazdák nevében "a kétségbeesett cselekedetért", egyúttal megértését fejezte ki a rendkívül nehéz helyzetük iránt. A miniszter úgy fogalmazott, hogy szerinte "ez nem a tiltakozás helyes formája, de a gazdák különféle országokban gyakran alkalmazzák". Czeslaw Siekierski ugyanakkor hangsúlyozta, hogy problémák megoldása

nem csak a lengyel-ukrán kapcsolatokban rejlik, mivel a közös európai piacon történő kereskedelem megszervezéséért és szabályzásáért az Európai Bizottság a felelős.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?