2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Szigorúbb ellenőrzéseket ígér az EU az ukrán gabonaszállítmányok kapcsán

Szigorúbb ellenőrzéseket ígér az EU az ukrán gabonaszállítmányok kapcsán

agrarszektor.hu
Az EU fokozni fogja annak ellenőrzését, hogy a fuvarozók betartják-e a megállapodásokat, amikor gabonát szállítanak ki Ukrajnából, annak érdekében, hogy eloszlassa a tiltakozó gazdák aggodalmait és felszabadítsa a kereskedelmet, amely az egész blokkot segíti - mondta az EU közlekedési biztosa.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdák Európa-szerte tiltakoznak egy sor sérelem miatt, többek között az Ukrajnából érkező, a tisztességtelen verseny szabályait áthágó mezőgazdasági termékek miatt. Éppen ezért sokan - különösen az Ukrajnával szomszédos országokban - azt mondják, hogy veszteségeket okoznak nekik az EU lépései, amelyek a "szolidaritási sávok" megnyitására, a vámok elengedésére és egyéb intézkedések bevezetésére irányulnak, hogy segítsék Kijevet a gabona piacra juttatásában, miközben megpróbálja elhárítani Oroszország invázióját - írta meg a Reuters. Lengyelországban például a gazdák februárban országos tüntetésekbe kezdtek, amelyek során blokkolták az Ukrajnával közös határokat, és megzavarták a kikötőket és az utakat.

A határok lezárása soha nem jó ötlet, még kevésbé egy olyan szomszéddal, akinek ekkora szüksége van az összeköttetésre. Amíg a megállapodásokat megfelelően hajtják végre, nem lehetnek problémák, és dolgozunk a végrehajtás megerősítésén. Más szóval, ellenőriznünk kell, hogy az üzemeltetők nem lépik túl a megállapodásokat, hogy csak kétoldalú műveleteket végezhetnek, vagyis hogy joguk van a tranzitra

- mondta Adina Valean, az Európai Bizottság közlekedési biztosa.

A közlekedési biztos szerint az uniós országok is nyerhetnek a kereskedelemből. Mint mondta, a Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából Ukrajnába irányuló közúti export kétszámjegyű növekedést mutatott, amely meghaladta az Ukrajnából ezekbe az országokba irányuló áruforgalom növekedését.

Ez azt mutatja, hogy a határ menti országok számára is van jövedelmező kereskedelem

- mondta Adina Valean.

Ukrajna több mint 64 millió tonna gabonát, olajos magvakat és kapcsolódó termékeket exportált a szolidaritási sávokon keresztül a 2022 májusában történt létrehozásuk óta egészen januárig - tette hozzá az Európai Bizottság közlekedési biztosa. Csak januárban hárommillió tonna gabona haladt át - mondta -, ebből nagyjából 2,04 millió tonna Románián keresztül.

A gabonafélék közúton, vasúton és uszályon érkeznek Romániába a Dunán keresztül. Míg a romániai fekete-tengeri konstancai kikötőn keresztül történő tranzit januárban lelassult, a dél-európai országokba irányuló közúti és vasúti export az EU által finanszírozott vasúti beruházásoknak köszönhetően felgyorsult - mondta Valean. A Dunán keresztül történő tranzit azonban továbbra is a legjelentősebb maradt: havonta legalább 1,2-1,5 millió tonna gabona halad át a folyón, és további 0,5-0,7 millió tonna egyéb termék, például üzemanyag Ukrajnába. Adina Valean elmondta, hogy ukrán tisztviselők tárgyalnak román kollégáikkal három ideiglenes úszó bója telepítéséről a konstancai kikötőben, ami további 1 millió tonnával növelné a kikötő havi tranzitkapacitását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31