Feléledhet a gabonaegyezmény? - Putyin és Erdogan találkoznak

Feléledhet a gabonaegyezmény? - Putyin és Erdogan találkoznak

agrarszektor.hu
Ma fogadja Putyin Erdogant, az elnöki találkozó időpontját és helyszínét csak napokkal ezelőtt jelentették be, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában fogadta török hivatali kollégáját, Hakan Fidant. Az elemzők szerint a találkozó egyik fő témája a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása lehet.

Törökország az ENSZ-szel közösen közvetített 2022 júliusában egy olyan megállapodás érdekében, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát és más élelmiszereket szállítson három ukrán kikötőből. Az ENSZ és Oroszország között pedig egy külön memorandum született ugyanebben az időben, amelyben ígéretet tettek arra, hogy elhárítják az akadályait Moszkva élelmiszer- és műtrágyaexportja előtt a világpiacon. Oroszország azonban kilépett az egyezményekből, arra hivatkozva, hogy nem teljesültek a feltételei - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és az MCC kutatója a lapnak elmondta, hogy

Amikor a gabonaegyezmény török közvetítéssel megszületett, akkor többen úgy gondolták, hogy ez egy jó tárgyalási alap lehet a későbbiekben a béketárgyalások során is. Törökország a kezdetektől próbál kiharcolni egy olyan pozíciót magának, amellyel közvetíthet a két fél között, hogy közelebb kerüljenek a békéhez. Erdogan azonban nem állt be a nyugati szankciós politika mögé, láthatóan végig próbál ellensúlyozni a két fél között, ami mindig is jellemző volt a török külpolitikára

Hozzátette, Moszkva érdeke az, hogy az eddigi tárgyalópartnereivel mindenképp megmaradjon a kapcsolata, és Ankara számára is fontos, hogy a viszonya rendeződjön Oroszországgal.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?