Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

MTI
António Guterres ENSZ-főtitkár levélben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy előreléphessenek a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás módosítása, meghosszabbítása, illetve kiterjesztése érdekében - közölte hétfőn a világszervezet helyettes szóvivője. Farhan Haq szerint Guterres javaslatát abban a levélben vázolta fel, amelynek kézbesítésére a New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kérte meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Moszkva korábban már jelezte, hogy nem kívánja a május 18-i határidőn túl meghosszabbítani az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly júliusban született megállapodást. Oroszország ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy saját gabona- és műtrágyaexportjával kapcsolatos követeléseit nem teljesítették. Haq szerint a Putyinnak címzett üzenet figyelembe veszi a felek álláspontját, illetve a globális élelmezési helyzetre jelentett kockázatokat. Hozzátette: hasonló leveleket küldtek Ukrajnának és Törökországnak is. Az ENSZ helyettes szóvivője szerint Guterres Lavrovval tartott másfél órás megbeszélése során tudomásul vette az orosz félnek az egyezmény végrehajtásával kapcsolatos aggályait.

A főtitkár beszámolt az egyezség orosz részének maximális előmozdítását szolgáló erőfeszítéseiről. Előrelépés, mondjuk ki egyenesen, eddig nemigen látható

- mondta Lavrov, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a levélben foglaltakat tanulmányozni fogják.

Az ENSZ-főtitkár egyébként a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén is a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbítását szorgalmazta. Csang Csün kínai ENSZ-nagykövet újságíróknak elmondta, hogy Peking szívesen venné a gabonamegállapodás folytatását.

Természetesen ez az egész világnak javára válik

- hangsúlyozta. Az egyezség értelmében Kínába megy az ukrán gabona jelentős része. A kínai diplomata hozzátette, hogy Peking támogatja Guterres közvetítési próbálkozását, hogy életben tudják tartani a megállapodást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01