Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

MTI
António Guterres ENSZ-főtitkár levélben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy előreléphessenek a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás módosítása, meghosszabbítása, illetve kiterjesztése érdekében - közölte hétfőn a világszervezet helyettes szóvivője. Farhan Haq szerint Guterres javaslatát abban a levélben vázolta fel, amelynek kézbesítésére a New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kérte meg.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Moszkva korábban már jelezte, hogy nem kívánja a május 18-i határidőn túl meghosszabbítani az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly júliusban született megállapodást. Oroszország ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy saját gabona- és műtrágyaexportjával kapcsolatos követeléseit nem teljesítették. Haq szerint a Putyinnak címzett üzenet figyelembe veszi a felek álláspontját, illetve a globális élelmezési helyzetre jelentett kockázatokat. Hozzátette: hasonló leveleket küldtek Ukrajnának és Törökországnak is. Az ENSZ helyettes szóvivője szerint Guterres Lavrovval tartott másfél órás megbeszélése során tudomásul vette az orosz félnek az egyezmény végrehajtásával kapcsolatos aggályait.

A főtitkár beszámolt az egyezség orosz részének maximális előmozdítását szolgáló erőfeszítéseiről. Előrelépés, mondjuk ki egyenesen, eddig nemigen látható

- mondta Lavrov, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a levélben foglaltakat tanulmányozni fogják.

Az ENSZ-főtitkár egyébként a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén is a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbítását szorgalmazta. Csang Csün kínai ENSZ-nagykövet újságíróknak elmondta, hogy Peking szívesen venné a gabonamegállapodás folytatását.

Természetesen ez az egész világnak javára válik

- hangsúlyozta. Az egyezség értelmében Kínába megy az ukrán gabona jelentős része. A kínai diplomata hozzátette, hogy Peking támogatja Guterres közvetítési próbálkozását, hogy életben tudják tartani a megállapodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?