Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

Hamarosan kiderülhet, mit tervez Putyin a gabonaszállítási megállapodással

MTI
António Guterres ENSZ-főtitkár levélben tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy előreléphessenek a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás módosítása, meghosszabbítása, illetve kiterjesztése érdekében - közölte hétfőn a világszervezet helyettes szóvivője. Farhan Haq szerint Guterres javaslatát abban a levélben vázolta fel, amelynek kézbesítésére a New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kérte meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Moszkva korábban már jelezte, hogy nem kívánja a május 18-i határidőn túl meghosszabbítani az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly júliusban született megállapodást. Oroszország ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy saját gabona- és műtrágyaexportjával kapcsolatos követeléseit nem teljesítették. Haq szerint a Putyinnak címzett üzenet figyelembe veszi a felek álláspontját, illetve a globális élelmezési helyzetre jelentett kockázatokat. Hozzátette: hasonló leveleket küldtek Ukrajnának és Törökországnak is. Az ENSZ helyettes szóvivője szerint Guterres Lavrovval tartott másfél órás megbeszélése során tudomásul vette az orosz félnek az egyezmény végrehajtásával kapcsolatos aggályait.

A főtitkár beszámolt az egyezség orosz részének maximális előmozdítását szolgáló erőfeszítéseiről. Előrelépés, mondjuk ki egyenesen, eddig nemigen látható

- mondta Lavrov, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a levélben foglaltakat tanulmányozni fogják.

Az ENSZ-főtitkár egyébként a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén is a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás meghosszabbítását szorgalmazta. Csang Csün kínai ENSZ-nagykövet újságíróknak elmondta, hogy Peking szívesen venné a gabonamegállapodás folytatását.

Természetesen ez az egész világnak javára válik

- hangsúlyozta. Az egyezség értelmében Kínába megy az ukrán gabona jelentős része. A kínai diplomata hozzátette, hogy Peking támogatja Guterres közvetítési próbálkozását, hogy életben tudják tartani a megállapodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58