Már csak néhány nap az Agrárszektor 2025 konferenciáig!
180+ előadó, 30+ kiemelt téma, 40+ óra szakmai program, 3 nap szakma, élmény, networking várja a résztvevőket! Valamint idén először tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!
Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!
Az Európai Unióban 2025 első felében a sertésvágások tömege 3,5 százalékkal, darabszáma pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a tendencia arra utal, hogy az állatok átlagos súlya is emelkedett, ami a termelési hatékonyság növekedését jelzi. Magyarországon a vágási tömeg 5, a darabszám 3,6 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban, ami a hazai termelés dinamizmusát mutatja.
Az Európai Unióban az export szinten maradt, Magyarországon azonban 8,5 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez elsősorban állategészségügyi okokra vezethető vissza, nem versenyképességi tényezőkre
– mondta Hollósy Tibor, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető-helyettese.
Visszaesett a magyar exportpiac
Az exportcsökkenés legfőbb oka a ragadós száj- és körömfájás, valamint az afrikai sertéspestis, amelyek miatt több harmadik ország, például Japán és Dél-Korea, Vietnám átmenetileg lezárta a piacait a magyar termékek előtt. Az EU-n belüli export viszont stabil maradt, ami részben kompenzálja a kieső mennyiséget.
Jelenleg az iparág szinte kizárólag az Európai Unióba tud szállítani sertéshúst, de fontos, hogy a magyar húsipar visszatérhessen Ázsiába, mert ezek a piacok hosszú távon is meghatározzák a szektor jövőjét
– tette hozzá Hollósy Tibor.
A Bio Security és az állatjólét kiemelt szerepet kapott a hazai vágóhidakon. A Kométa például már a beérkező kamionok telepre érkezése előtt ellenőrzi azok eredetét, érkezéskor pedig kötelező a teljes kerék- és járműfertőtlenítés. A rakodást szigorú ellenőrzés kíséri, így a fertőzésveszély minimálisra csökken. Nyári hónapokban a hőstressz elkerülése érdekében az élősertések rakodását éjszakai órákra időzítik, a vágás előtti pihenést klimatizált, itatóval és zuhanyzóval felszerelt élőállatszállítással biztosítják.
A pontbevérzések előfordulását sikerült szinte teljesen megszűntetni, ami különösen fontos a sonkaexportnál. A modern technológia és az állatjóléti szempontok ma már szorosan összetartoznak
– mondta Hollósy Tibor.
Egyre fontosabb a minőség a hazai fogyasztóknak
A vágóhidakon a sertések kábítása csoportosan szén-dioxid–oxigén keverékkel történik. Ez a kábítási módszer kíméletesebb, csökkenti a stresszt és a bevérzéseket, amelyek negatívan befolyásolhatnák a húsminőséget. Az élőállat-szállításoknál a megfelelő férőhelyet, itatókat és pihenési lehetőséget biztosítanak, így a húsipari előírásoknak megfelelő, magas minőségű termékek kerülnek a feldolgozó üzemekbe. A szakember beszélt a hazai fogyasztói trendekről is és szerinte egyre inkább a minőség és az egészség felé mennek az emberek.
A fogyasztók ma már nemcsak finom, hanem egészséges terméket is várnak. Nálunk ez nem kampány, hanem tudatos, több éves fejlesztési folyamat eredménye
– hangsúlyozta a Kometa 99 Zrt. ügyvezetője.
A magyar élősertés árak az utóbbi időszakban 10–11 százalékkal alacsonyabbak a tavalyihoz képest, ami rövid távon nehézséget okoz a termelőknek. A húsipari szektor szereplői a hatóságokkal és az érdekképviseletekkel közösen dolgoznak a harmadik országokba történő export lehetőségének mielőbbi visszaállításán.
Most minden szereplő azon dolgozik, hogy mielőbb visszatérhessünk Ázsiába és a többi harmadik országok piacaira. Ezek a piacok hosszú távon is meghatározzák a magyar húsipar jövőjét
– zárta gondolatait Hollósy Tibor.













