Kerti sodrómoly

A kerti sodrómoly egész Európában elterjedt, Magyarországon gyakori faj. A legtöbb gyümölcsfélén előfordul. Az almatermésűeken a leggyakoribb, de csonthéjasokat, bogyósokat is károsítja.

A kerti sodrómoly jellemzői

A kerti sodrómoly Világosbarna szárnyán sötétbarna a minta; az egyes példányok mintázata igen különböző lehet, a szárny fesztávolsága 16-24 mm. Gyakran a ligeti sodrómollyal együtt károsít, elszaporodásának a meleg tavasz és nyár kedvez. A kerti sodómolynak évente két nemzedéke fejlődik. Hernyói a tavasszal elhagyják a telelőhelyeiket, a fakadó rügyeken, majd a levélsodratokban, az összeszőtt hajtásvégeken táplálkoznak. Május elején bábozódnak be, az első lepkék május végén már repülnek. Az áttelelő nemzedék rajzása július elejéig, közepéig tart. A megtermékenyített nőstények lepényszerű tojáscsomóikat a levelekre, de a gyümölcsök felületére is rakhatják.

A kerti sodrómoly kártétele

A kis hernyók a levelek érzugaiban hámozgatnak, az idősebbek a levelek között vagy a gyümölcsön táplálkoznak. Rövid bábállapot után július végétől, augusztus elejétől rajzanak a második nemzedék imágói. Utódjaik a leveleken, esetleg a gyümölcsök felületén hámozgatnak, majd a hernyók a fa koronájába húzódnak, ahol védett helyen szövedéktokot készítenek, amelyben áttelelnek. Meleg nyárvége, hosszú ősz esetén részleges 3. nemzedék is kifejlődhet.

A kerti sodrómoly polifág faj, aminek tápnövényei között lombos és tűlevelű fák egyaránt szerepelnek. Csapadékos nyarakon a gyümölcsösök - főleg az alma - jelentős kártevőjévé válhat. Gyakran károsítja még az alábbi gyümölcsöket: birs, körte, őszibarack, szilva, mandula, cseresznye, meggy, málna, szamóca, ribiszke, naspolya, kajszibarack, és ezek mellett különböző vad cserjéket is. Sőt, a kerti sodrómoly esetenként akár a tölgy, a lucfenyő és a jegenyefenyő erdészeti kártevőjévé is válhat.

A kerti sodrómoly elleni védekezés

Ha tehetjük, természetes védekezzünk minden kártevő, így a kerti sodrómoly ellen is. Fontos a fák kellőképpen való metszése, ugyanakkor a gyümölcsritkítással is megelőzhetjük, hogy a kártevők egyik gyümölcsről a másikra vándoroljanak. Hagyjunk elegendő helyet két gyümölcs között. Ajánlott a gyümölcsfák közelében található fák permetezése is, ezáltal megakadályozhatjuk, hogy a lárvák egyik fáról a másikra másszanak, de figyeljünk, hogy kizárólag engedélyezett szereket használjunk!

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!