Meglepő fordulat: váratlan döntést hozott Oroszország a gabonaszállításról

Meglepő fordulat: váratlan döntést hozott Oroszország a gabonaszállításról

MTI
November 2-án, szerdán nem lesz hajóforgalom a fekete-tengeri gabonaszállítási folyosón - jelentette be Farhan Haq ENSZ-szóvivő New Yorkban. Az ENSZ titkársága és a közös koordinációs központ jelentik, hogy az ukrán, a török és az ENSZ-delegációk megállapodtak abban, hogy november 2-re nem terveznek hajóforgalmat a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében - ismertette Haq.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyezség Moszkva által történt felfüggesztése "átmeneti, illetve rendkívüli intézkedés", és a hajóforgalom leállítása szintén egy "átmeneti intézkedés", amely egyelőre csak szerdára érvényes. A gabonaszállító hajók biztonságos áthaladásának lehetővé tételére létrehozott, Isztambulban működő közös koordinációs központ közlése szerint november elsején 36 hajón tartottak vizsgálatot. Oroszország szombaton jelentette be, hogy - az aznap délelőtt a Szevasztopoli-öbölben a hajóit ért támadás miatt - nem vesz részt a "gabonakezdeményezés" végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a fekete-tengeri flotta hajói, amelyek közreműködtek a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában, a támadás célpontjaivá váltak a Szevasztopoli-öbölben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tárca hétfő este már azt közölte, hogy amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet, Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a "fekete-tengeri kezdeményezés" keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról tett bejelentést, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállító folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el. Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón 9,8 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november végén járna le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?