Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

agrarszektor.hu
Az oroszok által folyamatosan veszélyeztetett ukrán gabonaexport kapcsán Kijev új megoldásokat keres, hogy a mezőgazdasági termények folyamatos áramlását a külföldi partnerek számára biztosítani tudják. A fekete-tengeri gabonamegállapodás - melyet Törökország, Oroszország, az ENSZ és Ukrajna írt alá - meghosszabbítása környékén vannak állandó, Moszkva által megfogalmazott követelések. Ezek között szerepel az ammónia Oroszországból, ukrán területen keresztül, az odesszai Pivdennyij kikötőbe történő tranzitjának újraindítása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most nem értjük - maga az ammóniavezeték megold valamit vagy sem? Ha önmagában nem old meg semmit, akkor nincs miről beszélni

- mondta Jurij Vaskov, Ukrajna felújítási miniszterhelyettese.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ez (az ammónia) kulcskérdés, akkor az ENSZ-nek világosan ki kell mondania, hogy ha az ammóniavezeték újra működik, akkor Ukrajnának milyen lehetőségei lesznek (a gabona normális módon történő exportjára), és akkor a legfelső politikai vezetésünk eldönti, hogy ez az érdekünkben áll-e vagy sem.

A Portfolio, mint írja, április 29. óta az oroszok nem adtak engedélyt egyetlen gabonaszállító hajónak sem arra, hogy kikössenek a Pivdennyij kikötőben. Sokak szerint ez nyomásgyakorlás, amivel azt akarják elérni, hogy a régóta fennálló követelések teljesüljenek. Kijev folyamatosan készül arra az eshetőségre is, ha esetleg újabb problémák lépnének fel a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás körül. Éppen ezért Ukrajna tervei között szerepel az, hogy már idén elkezdenék a Duna-csatorna mélyítésének munkálatait, hogy a gabonaexport alternatív útvonalait bővítsék. Jelenleg Ukrajna mezőgazdasági exportjának egynegyede a dunai kikötőn, fele fekete tengeri kikötőn és további egynegyede Ukrajna nyugati szárazföldi határán halad át. Vaskov továbbá kifejtette, hogy Ukrajna szeretné 7,2 méteresre bővíteni a Bisztre-csatorna mélységet, és a közeljövőben tárgyalásokat kíván folytatni az Európai Unió tisztviselőivel az ügyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?