Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

agrarszektor.hu
Az oroszok által folyamatosan veszélyeztetett ukrán gabonaexport kapcsán Kijev új megoldásokat keres, hogy a mezőgazdasági termények folyamatos áramlását a külföldi partnerek számára biztosítani tudják. A fekete-tengeri gabonamegállapodás - melyet Törökország, Oroszország, az ENSZ és Ukrajna írt alá - meghosszabbítása környékén vannak állandó, Moszkva által megfogalmazott követelések. Ezek között szerepel az ammónia Oroszországból, ukrán területen keresztül, az odesszai Pivdennyij kikötőbe történő tranzitjának újraindítása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Most nem értjük - maga az ammóniavezeték megold valamit vagy sem? Ha önmagában nem old meg semmit, akkor nincs miről beszélni

- mondta Jurij Vaskov, Ukrajna felújítási miniszterhelyettese.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ez (az ammónia) kulcskérdés, akkor az ENSZ-nek világosan ki kell mondania, hogy ha az ammóniavezeték újra működik, akkor Ukrajnának milyen lehetőségei lesznek (a gabona normális módon történő exportjára), és akkor a legfelső politikai vezetésünk eldönti, hogy ez az érdekünkben áll-e vagy sem.

A Portfolio, mint írja, április 29. óta az oroszok nem adtak engedélyt egyetlen gabonaszállító hajónak sem arra, hogy kikössenek a Pivdennyij kikötőben. Sokak szerint ez nyomásgyakorlás, amivel azt akarják elérni, hogy a régóta fennálló követelések teljesüljenek. Kijev folyamatosan készül arra az eshetőségre is, ha esetleg újabb problémák lépnének fel a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás körül. Éppen ezért Ukrajna tervei között szerepel az, hogy már idén elkezdenék a Duna-csatorna mélyítésének munkálatait, hogy a gabonaexport alternatív útvonalait bővítsék. Jelenleg Ukrajna mezőgazdasági exportjának egynegyede a dunai kikötőn, fele fekete tengeri kikötőn és további egynegyede Ukrajna nyugati szárazföldi határán halad át. Vaskov továbbá kifejtette, hogy Ukrajna szeretné 7,2 méteresre bővíteni a Bisztre-csatorna mélységet, és a közeljövőben tárgyalásokat kíván folytatni az Európai Unió tisztviselőivel az ügyben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01