2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

Itt van Ukrajna nagy terve: komoly döntést fontolgatnak az orosz fenyegetés miatt

agrarszektor.hu
Az oroszok által folyamatosan veszélyeztetett ukrán gabonaexport kapcsán Kijev új megoldásokat keres, hogy a mezőgazdasági termények folyamatos áramlását a külföldi partnerek számára biztosítani tudják. A fekete-tengeri gabonamegállapodás - melyet Törökország, Oroszország, az ENSZ és Ukrajna írt alá - meghosszabbítása környékén vannak állandó, Moszkva által megfogalmazott követelések. Ezek között szerepel az ammónia Oroszországból, ukrán területen keresztül, az odesszai Pivdennyij kikötőbe történő tranzitjának újraindítása.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Most nem értjük - maga az ammóniavezeték megold valamit vagy sem? Ha önmagában nem old meg semmit, akkor nincs miről beszélni

- mondta Jurij Vaskov, Ukrajna felújítási miniszterhelyettese.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ez (az ammónia) kulcskérdés, akkor az ENSZ-nek világosan ki kell mondania, hogy ha az ammóniavezeték újra működik, akkor Ukrajnának milyen lehetőségei lesznek (a gabona normális módon történő exportjára), és akkor a legfelső politikai vezetésünk eldönti, hogy ez az érdekünkben áll-e vagy sem.

A Portfolio, mint írja, április 29. óta az oroszok nem adtak engedélyt egyetlen gabonaszállító hajónak sem arra, hogy kikössenek a Pivdennyij kikötőben. Sokak szerint ez nyomásgyakorlás, amivel azt akarják elérni, hogy a régóta fennálló követelések teljesüljenek. Kijev folyamatosan készül arra az eshetőségre is, ha esetleg újabb problémák lépnének fel a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás körül. Éppen ezért Ukrajna tervei között szerepel az, hogy már idén elkezdenék a Duna-csatorna mélyítésének munkálatait, hogy a gabonaexport alternatív útvonalait bővítsék. Jelenleg Ukrajna mezőgazdasági exportjának egynegyede a dunai kikötőn, fele fekete tengeri kikötőn és további egynegyede Ukrajna nyugati szárazföldi határán halad át. Vaskov továbbá kifejtette, hogy Ukrajna szeretné 7,2 méteresre bővíteni a Bisztre-csatorna mélységet, és a közeljövőben tárgyalásokat kíván folytatni az Európai Unió tisztviselőivel az ügyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?