Drasztikus döntést hozott Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Drasztikus döntést hozott Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

MTI
Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti a részvételét az ENSZ-közvetítéssel júliusban megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban - áll az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben, amelyet a TASZSZ orosz állami hírügynökség ismertetett.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában

- olvasható a közleményben.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke viszont zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében leszögezte, hogy Moszkva "hamis ürügyekkel" függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosókról megkötött megállapodásban való részvételét.

Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit

- írta Kuleba.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közölte, hogy Moszkva a döntésről rövidesen hivatalosan is értesíti a világszervezetet. Az ENSZ továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a gabonaszállítási szerződés felfüggesztésével kapcsolatos döntése miatt - közölte szombaton Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ fontosnak tartja, hogy minden fél tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek veszélyeztethetik a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, amely létfontosságú humanitárius kezdeményezés, és egyértelműen kedvező hatása van emberek millióinak élelmiszerhez jutásához világszerte

- hangsúlyozta Dujarric.

A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna ukrán gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt. A blokád miatt elszabadultak az élelmiszerárak, és az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett. Az ukrán infrastruktúra minisztériuma közölte: Ukrajna soha nem veszélyeztette a fekete-tengeri folyosókat, amelyek kizárólagosan humanitárius célokat szolgálnak. A tárca közölte: augusztus 1-től több mint 9 millió tonna ukrán gabonát exportáltak, ebből több mint 5 milliót afrikai és ázsiai országokba. Hozzátette: megpróbálják folytatni a szállításokat.

Török vezetők azt közölték szombaton, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a szerződés felfüggesztéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi hetekben több ízben bírálta a megállapodást, hangsúlyozta, hogy a másik nagy gabonaexportőr, Oroszország szállításai kárt szenvednek a Moszkva elleni szankciók miatt. A megállapodás előirányozta az ukrán gabonát szállító hajók számára létesítendő biztonságos fekete-tengeri folyosók létrehozása mellett az oroszországi műtrágya- és gabonaexport lehetővé tételét is.

Oroszország fegyverként használja az élelmezést. Oroszország ismét ürügyként próbálja felhasználni az általa kezdeményezett háborút arra, hogy fegyverként használja az élelmezést, ami közvetlenül a szükséget szenvedő országokat és az élelmiszerárakat érinti világszerte, tovább súlyosbítva a már meglévő humanitárius válságokat és az élelmezés bizonytalanságát

- bírálta a szombati moszkvai döntést közleményében Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a szóvivője.

James Cleverly brit külügyminiszter felszólította Oroszországot, biztosítsa a gabonaszállításokat a világ éhínség határán tengődő országaiba.

Az ENSZ fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezése kulcsfontosságú jelentőséggel bír a globális élelmiszerbiztonság szempontjából. Oroszországnak lehetővé kell tennie, hogy a gabona az egész világba eljusson

- áll a miniszter Twitter-üzenetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?