Súlyos lépést tett Oroszország szombaton: megszólalt az EU a drasztikus döntésről

Súlyos lépést tett Oroszország szombaton: megszólalt az EU a drasztikus döntésről

MTI
Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza döntését. Oroszország döntése a fekete-tengeri megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről veszélyezteti a globális élelmiszerválság leküzdéséhez égetően szükséges gabonafélék és műtrágyák fő exportútvonalát.

- írta a Twitteren Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője vasárnap.

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadásra hivatkozva függesztette fel a részvételét a megállapodásban szombaton. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt a megállapodást függesztette fel szombaton Oroszország azt állítva, hogy brit szakértők részvételével Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozó hajói és a gabonafolyosó biztonságát szavatoló polgári hajók ellen. Orosz állítás szerint az Ukrajna felől érkező összes drónt lelőtték, Szevasztopolban nem keletkezett kár, egy hajó kisebb mértékben megrongálódott. Szintén szombaton  Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország - többek között Törökország részvételével - készen áll arra, hogy a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?